Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn 28-11-2002

Verpleegkundigen vinden dat hoogleraar Evenhuis een te eenzijdig beeld geeft van de door haar gesignaleerde problemen in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Uit het onderzoek van de hoogleraar Evenhuis blijkt dat de medische zorg voor verstandelijk gehandicapten te wensen overlaat. De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap Werveling verontrust dit ten zeerste. De oplossingen die de hoogleraar aangeeft zijn naar de mening van Werveling te eenzijdig en zeker niet afdoende om het door haar gesignaleerde probleem op te heffen.

Gespecialiseerde artsen en expertise centra dragen zeker bij aan verbetering van de gezondheid van de verstandelijk gehandicapten. Maar voor dat men bij een arts terechtkomt zal eerst gesignaleerd moeten worden dat er klachten zijn. Eenmaal bij de arts zal het communicatie probleem opgelost moeten worden, pas dan is het mogelijk om een mogelijke behandeling te starten. Maar ook in de nazorg (bijvb. inname van medicatie) zal er in veel gevallen begeleiding nodig zijn, hier wordt door de hoogleraar volledig aan voorbij gegaan. Juist hier ligt een taak voor de verpleegkundigen binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Zij zijn zowel in de intra- als in de extramurale zorg werkzaam en hebben dagelijks contact hebben met de verstandelijk gehandicapte mens. Deze goed terzake kundige verpleegkundigen kunnen in een vroeg stadium symptomen herkennen en de cliënt begeleiden tijdens een bezoek aan de arts. Daarnaast kunnen de verpleegkundigen ook een belangrijke rol spelen in voorlichting omtrent voedingspatronen en een gezondere levensstijl.

Helaas moeten we constateren dat juist deze beroepsgroep meer en meer verdwijnt uit de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Enerzijds omdat er te weinig verpleegkundigen beschikbaar zijn anderzijds omdat uit economische overwegingen anders opgeleiden, lees goedkopere krachten, meer en meer worden ingezet. De beroepsvereniging Werveling pleit dan ook voor een massale terugkeer van de verpleegkundigen. Naast een toename van gespecialiseerde artsen zal er een toename moeten zijn van verpleegkundigen in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap.

Momenteel is Werveling in samenwerking met het LCVV een onderzoek gestart naar de rol van de verpleegkundigen in de moderne zorg voor verstandelijke gehandicapten. In November zal in, een door Werveling georganiseerd, congres de onderszoeksresultaten kenbaar worden gemaakt. Verschillende partijen worden uitgenodigd om op deze resultaten te reageren en de eigen standpunten kenbaar te maken.

Evenhuis pleit voor het instellen van regionale expertise centra. Als we de huidige expertise binnen de instellingen en behandelcentra beschikbaar maken voor alle mensen met een verstandelijke handicap zijn er in principe al veel expertise centra in Nederland. Stel (financiële) middelen beschikbaar aan deze instellingen en behandelcentra in plaats van weer een nieuwe organisatie in het leven te roepen

Als ertussen beide beroepsgroepen goed wordt samen gewerkt is er een mogelijkheid om de misstanden zoals door Evenhuis gesignaleerd maximaal terug te dringen. Deze samenwerking moet op het gebied van de directe zorg zijn en bij het ontwikkelen van protocollen zowel in de signalering van symptomen als in de behandeling daarvan.

Noot voor de redactie;