Verbond van Verzekeraars

Verbond steunt proefprocedure

Het Verbond ondersteunt een proefprocedure, die een polishouder heeft aangespannen bij het Gerechtshof in Den Haag. Onderwerp van de procedure is de vraag of een premie die in 2001 is betaald voor een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule van vóór oktober 1990, nog kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft hierop negatief beslist.

Op 1 januari 1992 werd de Wet op de Inkomstenbelasting 1964 gewijzigd. Premies voor kapitaalverzekeringen met lijfrenteclausule waren niet langer aftrekbaar. Voor polissen die zijn afgesloten vóór 15 oktober 1990 zou echter een eerbiedigende werking blijven gelden gedurende de gehele looptijd van de verzekering. Staatssecretaris Van Amelsfoort gaf meerdere malen aan dat de eerbiedigende werking ten volle, onverkort en gedurende de gehele looptijd van kracht is. Die belofte is gebroken met het in werking treden van de Wet inkomstenbelasting 2001 per 1 januari 2001. Vanaf die datum is de premie niet meer aftrekbaar en is ondanks eerdere toezeggingen de eerbiedigende werking ingetrokken.
Inmiddels ligt er een door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurde wet, op grond waarvan de premie van een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule niet meer aftrekbaar is. Toch zijn de betreffende polishouder en het Verbond van mening dat aan uitspraken van de staatssecretaris het in rechte te honoreren vertrouwen mag worden ontleend, dat afspraken worden nagekomen en dat de in 2001 betaalde premie voor de kapitaalverzekering met lijfrenteclausule volledig aftrekbaar is. Aan een eventuele positieve uitspraak van de rechter kunnen door andere polishouders overigens geen rechten worden ontleend.

Bondig, mei 2002