Provincie Limburg

GS: extra wethouder voor Valkenburg aan de Geul

Vanwege de bijzondere positie van Valkenburg aan de Geul op toeristisch gebied hebben Gedeputeerde Staten besloten om deze gemeente voor de huidige zittingsperiode van de raad te plaatsen in een hogere indelingsklasse, waardoor de gemeente een ruimere wethoudersbezetting mag inzetten dan op grond van het inwonertal het geval zou zijn.

Het inwonertal van de gemeente Valkenburg aan de Geul is in de loop van 2000 onder de 18.000 gekomen. Dat betekent, dat de gemeente per 1 januari 2002 in klasse 5A van het Rechtspositiebesluit wethouders valt. De tijdsbestedingsnorm voor parttime wethouders daalt daardoor naar in totaal 210%. Op grond van bijzondere omstandigheden kunnen Gedeputeerde Staten een gemeente in een hogere klasse indelen. Daarvan is in Valkenburg aan de Geul sprake, vinden GS, vanwege het grote aantal toeristische overnachtingen en daarmee verband houdende bestuurlijke vraagstukken. Bovendien ligt het inwoneraantal van de gemeente maar nét onder de 18.000-grens. GS hebben de gemeente daarom geplaatst in de klasse 5B, die een tijds-bestedings-norm voor parttime wethouders inhoudt van in totaal maximaal 330%.

Het besluit van GS is een vernieuwing van een soortgelijke goekdkeuring tijdens de vorige raadsperiode. Bij hun besluit destijds hebben Gedeputeerde Staten aangegeven, dat de nieuwe gemeenteraad zich wederom voor uitbreiding van de wethouders-bezetting zou moeten uitspreken, voordat GS daaraan goedkeuring zouden kunnen verlenen. Dat is inmiddels gebeurd.
29-5-2002 11:25