Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

GGD Zuid-Holland West: nieuwe GGD
29-05-2002

De GGD Zuid-Holland West is een gemeenschappelijke gezondheidsdienst voor 13 gemeenten in de regio met in totaal ruim 500.000 inwoners. De gemeenten in de regio Zuid-Holland West zijn: Delft, De Lier, s-Gravenzande, Leidschendam-Voorburg, Maasland, Monster, Naaldwijk, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schipluiden, Wassenaar, Wateringen en Zoetermeer. De GGD Zuid-Holland West ontstaat door een fusie van de GGD Delfland en de GGD West-Holland. De gemeenten en de provincie hebben met deze fusie ingestemd. Het sociaal plan, de rechtspositieregeling en overgangsmaatregelen zijn geaccordeerd door de vakbonden en de ondernemingsraden.

De hoofdvestiging van de GGD Zuid-Holland West is in Zoetermeer, Brechtzijde 1. De vestigingen in Delft (Crommelinplein 1) en in Rijswijk (Karel Doormanlaan 155) blijven bestaan voor publieksfuncties, zoals reizigersvaccinaties, sociaal medische advisering en spreekuren jeugdgezondheidszorg. De spreekuren in de andere gemeenten blijven gehandhaafd. De GGD Zuid-Holland West is vanaf 1 juni aanstaande bereikbaar via tel. (079) 3430888.

Guy Buck is benoemd tot algemeen directeur en Alfons Verstraeten tot directeur gezondheidsbeleid.

Waarom deze fusie
Voor beide GGDen geldt dat zij eigenlijk te klein zijn om een volwaardige dienst in stand te kunnen houden. Door de fusie kunnen éénpersoonsfuncties versterkt worden en kan op een aantal ondersteunende taken effectiever worden gewerkt. Ook de toenemende noodzakelijke specialisatie binnen de GGD op het gebied van infectieziekten, medische milieutaken, bevolkingsonderzoeken en openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) kan door een fusie beter worden gerealiseerd. Landelijk gezien is het een trend om toe te werken naar schaalvergroting. De GGD Zuid-Holland West heeft nu een werkgebeid van ruim 500.000 inwoners en zal daarmee tot de grotere GGDen in het land behoren.