Ingezonden persbericht

Persbericht, AMSTERDAM - 29 mei 2002

Bomhoff (nyfer) voorspelt kabinetsbeleid:

a.. Spaarloon afschaffen
b.. Lijfrente beperken
c.. Gemeenten opzadelen met bijstandsinning
d.. Inkomstenbelasting omlaag
e.. Geen begrotingsoverschotten meer

Wat doet een kabinet van CDA, VVD en LPF met de economische tegenwind? Nyfer, het onafhankelijke onderzoeksinsituut van Nijenrode, doet vandaag op Business Nieuws Radio een paar voorspellingen:


- het spaarloon wordt afgeschaft


- de aftrek van lijfrente wordt beperkt

- de gemeentes worden deels verantwoordelijk gemaakt voor de kosten van bijstand

Bij elkaar leiden die maatregelen tot een begrotingstekort volgend jaar - en dus niet een overschot, zoals nu nog door iedereen wordt beweerd. Eduard Bomhoff, directeur van Nyfer en columnist van deze zender, legt uit waar hij zijn voorspellingen op baseert:

(tekst Bomhoff)

Nu spreken topambtenaren nog over een fors overschot op de begroting van 2003 - de eerste begroting van het nieuwe kabinet. Lobbies als VNO-NCW benadrukken dat het in de gezondheidszorg niet gaat om meer geld, maar om minder bureaucratie. Zulke uitspraken zijn begrijpelijk: ambtenaren weten dat nieuwe politici al te makkelijk meer geld willen uitgeven; werkgevers zetten zich in voor een lagere belasting op winst en dat heeft alleen kans als de overheid zuinig is bij de uitgaven.

Maar de topambtenaren zijn ook realistisch. Zodra ze het maximale hebben gedaan om politici uit te leggen dat geld niet gratis is, gaan ze meedenken met hun nieuwe politieke bazen. Over een paar dagen wordt dan het geluid uit Den Haag dat het vooral gaat om een overschot in het jaar 2006 en dat we op weg daar naar toe bescheiden kunnen beginnen. En het belang van VNO-NCW is nu om te lobbien voor een lagere vennootschapsbelasting, maar de ondernemers willen ook meer wegen en meer geld voor research. Daarom zullen zij ook gaan uitleggen dat de grote overschotten op de begroting nog even moeten wachten. CDA en VVD kunnen immers niet alleen de werkgevers bedienen met geld voor wegen en research, maar moeten allereerst hard werken aan meer veiligheid en een betere gezondheidszorg. Dat kost allemaal meer geld. En niemand wil hogere belastingen.

Om te benadrukken dat ze solide en serieus zijn, benadrukken CDA, VVD en LPF dus deze week dat ze hechten aan een surplus, ook in 2003. Binnenkort is hun belang om geen paniekvoetbal te spelen, de economie niet met excessieve bezuinigingen te beschadigen en wél meer geld te besteden aan veiligheid, onderwijs en zorg. Dat kan alleen met een net wel of niet sluitende begroting in 2003 en pas een flink overschot in 2006.

Als je de verkiezingsprogramma's naast elkaar legt, voorspel ik dat we de komende weken het volgende zullen horen:


- gemeenten moeten zelf verantwoordelijk worden voor de bijstand, zeg maar voor de helft. Zalm wilde dat al ijn 1998, de gemeenten boden weerstand, maar Zalm krijgt nu steun van de LPF: pim Fortuyn bepleitte iets dergelijks in zijn laatste boek


- minder aftrektrucjes. Belasting verhogen kan niet, integendeel, VVD en LPF willen waarschijnlijk het toptarief verlagen van 52 naar 49 procent. Maar je kunt wel de aftrekposten verminderen. Ik voorspel dat dan het spaarloon wordt geofferd, en dat de aftrek van lijfrente wordt verminderd.

Resultaat: geen overschot volgend jaar, maar een heel klein tekort. Er is pas zicht op overschotten in 2005 of 2006, denken wij op grond van onze Economische verkenning. Is dat erg? Wordt de hard bevochten ombuiging van Paars nu meteen weer te grabbel gegooid? Nee, want het gaat niet om de staatsschuld, maar om de staatsschuld in verhouding tot de hele economie. Als die economie groeit - en dat moet met deze maatregelen kunnen - dan daalt de schuld in verhouding tot het BNP. Van 50 procent nu, naar 47 volgend jaar, naar 40% in 2006. En dat is waar het echt om gaat.



Ingezonden persbericht