Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Coördinator Stabiliteitspact in BZ Commissie

Brussel, 28 mei 2002

Op 28 mei 2002 sprak Erhard Busek, Speciaal Coördinator voor het Stabiliteitspact, voor de leden van de Buitenlandse Zaken Commissie. Het Stabiliteitspact is opgericht na het uiteenvallen van Joegoslavië op initiatief van de Europese Unie en heeft meer dan 40 partners, waaronder de EU en haar lidstaten, kandidaat-lidstaten en internationale organisaties zoals de NAVO, de OESO, de OVSE en de VN. Inmiddels bestaat een vrijhandelsakkoord tussen alle landen van de regio.

Het Stabiliteitspact financiert onder andere de electriciteitsvoorziening in de regio door het stimuleren van een regionale electriciteitsmarkt en de wederopbouw van electriciteitsnetten die vernield tijdens de oorlogen. Bestrijding van werkloosheid staat ook hoog op de agenda, met name in gebieden waar deze hoog is zoals in de Oekraïne en Oost-Slowakije. Bij de toekenning van projecten wordt dan ook vooral gekeken of er werkgelegenheid door gecreëerd wordt. Tevens moet de grensoverschrijdende misdaad worden aangepakt, zoals autodiefstal, creditcardfraude en mensensmokkel. Europol is beperkt in haar mogelijkheden om de georganiseerde misdaad in de regio te bestrijden. Busek sprak zich kritisch uit over de bemoeienis van de VS bij de uitvoering van de wet, de EU vindt namelijk dat de nationale rechterlijke instanties onafhankelijk moeten kunnen functioneren. In Macedonië biedt de EU infrastructuur aan in ruil voor wapens, dit heeft tot nu toe goede resultaten opgeleverd.

De terugkeer van vluchtelingen heeft ook hoge prioriteit en hierover heeft Busek regelmatig contact met de Hoge Commissaris van de Vluchtelingen Ruud Lubbers. Het is moeilijk in te schatten hoeveel vluchtelingen zullen terugkeren en dus moeilijk voor te bereiden op huisvesting en opvang. Kosovo en Macedonië willen nog niet dat er mensen terugkeren aangezien die streken nog niet veilig zijn.
Samenwerking tussen parlementen moet meer worden uitgewerkt, niet alleen in de vorm van tweejaarlijkse conferenties waarbij veel dezelfde mensen aanwezig zijn. Vaak schort het nog teveel aan coördinatie binnen de regeringen zelf.