Het Nationaal Archief

450 archieven bewindslieden opgespoord
30 mei 2002

Via www.nationaalarchief.nl is vanaf dinsdag 4 juni de Digitale zoekgids archieven van bewindslieden beschikbaar. In de database zijn de archieven (450!) van alle Nederlandse ministers en staatssecretarissen van 1798 tot heden opgenomen. Met behulp van uw eigen pc, thuis of op kantoor, krijgt u een overzicht van de omvang en aard van het archief; de vindplaats en van vele archieven, het toegangsnummer. Daarnaast bent u in een mum van tijd in het bezit van een biografie van de politicus en krijgt u tips om uw zoektocht uit te breiden. De Digitale zoekgids archieven van bewindslieden is gemaakt door het Nationaal Archief in Den Haag in samenwerking met het Parlementair Documentatiecentrum. Elk onderzoek naar de politieke geschiedenis van Nederland begint voortaan met www.nationaalarchief.nl

Voor wie is de digitale zoekgids?
De Digitale zoekgids archieven van bewindslieden van het Nationaal Archief is een onmisbaar hulpmiddel voor historici, politicologen en bestuurskundigen, studenten en (parlementaire) journalisten. Onmisbaar omdat u alle essentiële data over de bewindspersoon snel en nauwkeurig op een presenteerblaadje krijgt. Dat bespaart u veel kostbare tijd en menige reis naar alle windstreken.Ook als u geen professional bent, maar gewoon belangstelling hebt voor de politieke geschiedenis van Nederland, biedt de database veel informatie over oud-politici en aanknopingspunten voor eventueel verder onderzoek.

Wat vind ik via de digitale zoekgids?
In de database Archieven van bewindslieden zijn 450 archieven geregistreerd van 300 ministers en staatssecretarissen vanaf 1798 tot heden. Dat kunnen persoonlijke archieven zijn, familiearchieven en bureauarchieven die de bewindspersoon heeft achtergelaten in het departement of andere plaatsen waar hij werkzaam was. Veel politici hebben meer dan één archief nagelaten. Er zijn verschillende zoekmethoden om die papieren erfenis op te sporen. Het is mogelijk om te zoeken via naam; tijdsvak; kabinet; politieke stroming en combinaties van allen. Heeft u uw keuze gemaakt, dan krijgt u een overzicht van de belangrijkste gegevens over het archief. Deze hebben betrekking op het soort archief; de omvang; de tijdsspanne, de vindplaats; informatie over de openbaarheid; het toegangsnummer en de aard van het archief. Met behulp van www.nationaalarchief.nl kunt u dus te weten komen of het archief correspondentie bevat, memoires of misschien wel allebei.

Waarvoor ga ik naar het Nationaal Archief?
Behalve de archieven van de Centrale Overheid (De Ministerraad, de Tweede Kamer, de Ministeries) beheert het Nationaal Archief ook archieven van particulieren en bedrijven. Op dit moment zijn 200 van de 450 archieven in de Digitale zoekgids archieven bewindslieden ondergebracht bij het NA, waaronder het persoonlijk archief van befaamde politici als Willem Drees (11 meter archief) en Hans Wiegel (18 meter archief) Johan Rudolf Thorbecke (30 meter) en Pieter Soerd Gerbrandy (3,5 meter). In de studiezaal in Den Haag krijgt u als onderzoeker en belangstellende de archieven ter inzage. Daartoe moet u eerst ter plekke, of via de website www.nationaalarchief.nl een aanvraag doen.

Het Nationaal Archief als nieuwe culturele instelling

Het Nationaal Archief is de nieuwe naam van het huidige Algemeen Rijksarchief in Den Haag. Dit jaar viert het Nationaal Archief zijn 200-jarig jubileum en presenteert zich tegelijkertijd als nieuwe culturele instelling.
Voor meer informatie over de Digitale zoekgids archieven van bewindslieden en het Nationaal Archief kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie, mevr. S. Barbier. Telefoon: 070 - 331 5455. E-mail: suzanne.barbier@nationaalarchief.nl