Gemeente Alkmaar


27 mei 2002

Opening Digitaal Trapveld en INOVA in Nieuw-Overdie

Op donderdag 30 mei opent wethouder Kloos om 16.00 uur het Digitaal Trapveld en INOVA inburgering aan de Stalpeartstraat 3. De twee instellingen zijn gehuisvest in r.k. basisschool 'de Wegwijzer'. Met de opening van het Digitaal Trapveld zijn er nu drie trapvelden in Alkmaar. Voor INOVA betekent de opening in Nieuw Overdie een tweede coördinatiepunt. Het is de bedoeling dat er in meerdere wijken een INOVA coördinatiepunt komt.

Door de komst van het Digitaal Trapveld en INOVA inburgering is 'de Wegwijzer' een echte brede school geworden. In het trapveld worden naschoolse activiteiten voor de leerlingen gegeven. Veel ouders van de kinderen van 'de Wegwijzer', volgen bij INOVA verschillende inburgeringscursussen. Zo is alles op één plek verenigd.

Trapvelden
Het doel van een Digitaal Trapveld is om mensen die niet om kunnen gaan met een computer de digitale snelweg op te helpen. Daartoe zijn er in Alkmaar drie trapvelden geopend. Een in Oud-Overdie, een in De Mare en nu in Nieuw-Overdie. Het Digitaal Trapveld richt zich vooral op senioren, allochtonen en vrouwen. Maar eigenlijk is iedereen welkom in een trapveld. Er is gekozen voor Nieuw-Overdie om meerdere redenen. Onder andere omdat hier relatief veel allochtonen wonen. Daarnaast hebben niet zoveel mensen in deze wijk een eigen computer. Met de komst van het Digitaal Trapveld worden computers voor iedereen toegankelijk. Tegen een kleine vergoeding kunnen er cursussen worden gevolgd. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Even binnenlopen om op internet te surfen kan ook altijd worden gedaan.

Oudkomers
INOVA, de letters staan voor Inburgering, Nieuwkomers, Oudkomers en Vluchtelingen Alkmaar, bij de meeste mensen is INOVA beter bekend onder de naam bureau inburgering.
INOVA helpt allochtonen hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Het bureau in Nieuw-Overdie houdt zich met name bezig met oudkomers. Oudkomers zijn mensen die al enige tijd in Nederland verblijven, maar nog niet genoeg zijn ingeburgerd. Het oudkomersproject dat door INOVA wordt begeleid stelt zich ten doel de kansen op de arbeidsmarkt van oudkomers te vergroten. Daarnaast bieden zij trajecten aan voor opvoeders om hun kinderen bij het huiswerk te helpen. Op deze wijze wordt de leerachterstand onder allochtone kinderen verkleind.