Ingezonden persbericht


PERSBERICHT; EMBARGO TOT DONDERDAG 30 MEI 2002, 14.45 UUR

Grondrechten Europese militairen onder druk

Honderdjarige ACOM slaat alarm over toekomst landmacht

De ACOM de CNV-bond van militairen bestaat 100 jaar. Dat wordt deze week gevierd met een driedaags congres waarop niet alleen wordt teruggekeken op een eeuw ACOM-geschiedenis, maar vooral de blik op de toekomst wordt gericht.

In die toekomst zal de verdere ontwikkeling van een Europese defensiemacht centraal staan. Over het aandeel van de Nederlandse landmacht daarin heeft de ACOM grote zorgen, zoals algemeen voorzitter Wijnand van der Linden in zijn openingstoespraak verwoordt: ''Als direct betrokkene, maar ook als waarnemer, zie je een steeds sterkere tendens richting het failliet van de landmacht. De feiten liegen er niet om: bij oplevering van nieuwbouw of renovatie van bijvoorbeeld legeringsgebouwen is er geen geld om die gebouwen van een adequate inventaris te voorzien. Als de wervingsinspanningen om voldoende defensiepersoneel binnen te krijgen succesvol blijken te zijn, is er onvoldoende kleding en uitrusting. Het tekort aan scherpe munitie is dermate nijpend, dat tijdens de schietopleidingen het predikaat 'geoefend schutter' achterwege dreigt te blijven. En Nederland dreigt dit onvoldoende opgeleid personeel vervolgens naar allerlei crisisgebieden in de wereld uit te zenden. Dat is onacceptabel. De lessen van Srebrenica hebben dat overduidelijk aangetoond!''

Bij het ACOM-congres zijn onder meer aanwezig demissionair minister van Defensie Frank de Grave, Chef Defensiestaf Lt.Adm Luuk Kroon, CNV-voorzitter Doekle Terpstra, de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen en de defensiewoordvoerders van de Tweede Kamerfracties. Ook zal mevrouw Odile Quintin, lid van de Europese Commissie, aanwezig zijn.

Het verleden komt aan de orde in het boek 'Strategie of eigen weg', van de hand van J. J. van Dijk. In dit wetenschappelijk verantwoorde werk komt 100 jaar ACOM-geschiedenis naar voren, waarbij de ontwikkelingen in de laatste twintig jaar aan een diepgravende beschouwing worden onderworpen.

De toekomst staat in het teken van 'Europa'. Op het congres komen thema's als 'Grondrechten voor overheidspersoneel in de EU' en 'Personeelsbeleid in relatie tot de Europese Defensiemacht' aan de orde. Immers, de rechten die Nederlandse militairen kennen zoals het lidmaatschap van een vakbond zijn in diverse andere Europese landen nog niet eens bespreekbaar. Bij de onafwendbare verdergaande Europese defensiesamenwerking zal er absolute helderheid moeten zijn over deze (grond)rechten voor militairen.

De ACOM belegt dit eeuwcongres in nauwe samenwerking met EUROFEDOP, de Europse Federatie van Overheidspersoneel, waarbij ze als Nederlandse vakorganisatie van militairen is aangesloten.

EMBARGO TOT DONDERDAG 30 MEI 2002, 14.45 UUR

ACOM-voorzitter Wijnand van der Linden is bereid op donderdag 30 mei a.s., voor aanvang van het congres, een toelichting te geven op de thema's die op het congres aan de orde zullen komen. Het congres wordt gehouden van 30 mei tot en met 1 juni, in Congrescentrum Koningshof, Locht 117 te Veldhoven. Het boek 'Strategie of eigen weg', alsmede het programma en de beschikbare toespraken, zijn vanaf dinsdag 28 mei, 10.00 uur, bij het Algemeen Secretariaat van de ACOM af te halen. Het adres is Larikslaan 1 te Leusden (tel. 033 495 30 20). Dit pakket is ook beschikbaar aan het begin van het congres.