PERSBERICHT
30 mei 2002

Naar aanleiding van de aangifte die de advocaten Spong en Hammerstein op 13 mei indienden tegen een aantal journalisten en politici, is er een initiatief genomen om middels een petitie de advocaten tot intrekking van de aangifte te bewegen. Het initiatief gaat uit van het hiertoe gevormde Comité tegen Juridische Censuur, waarvan, naast ondergetekende (één van de mensen op de lijst van Spong en Hammerstein) mensen van uiteenlopende achtergrond deel uitmaken. Hieronder volgt de tekst van de petitie.

Comité tegen Juridische Censuur

Meer informatie via: stopadvocensuur@hotmail.com of telefonisch: Peter Storm
06-12644753

Comité van Aanbeveling:

Servaz van Berkum (politiek secretaris Jonge Socialisten in de PvdA) Vincent Bijlo (cabaretier)
Pepijn Brandon (hoofdredacteur De Socialist)
Carrie (columniste uit Rotterdam)
René Danen (Amsterdam Anders/De Groenen)
Bob Fosko (acteur/musicus)
Hans van Heijningen (XminY Solidariteitsfonds)
Lou Keune (hoofddocent KUB)
Hans Visser (dominee Pauluskerk in Rotterdam)
René Zwaap (redacteur De Groene Amsterdammer)


---

Aangifte tegen activisten, journalisten en politici moet van tafel: STOP JURIDISCHE CENSUUR

De advocaten Spong en Hammerstein hebben aangifte gedaan tegen Peter Storm, Marcel van Dam, Rob Oudkerk, de redactie van NRC Handelsblad, Matty Verkamman, Thom de Graaf en Bas Eenhoorn, wegens "aanzetten tot haat" tegen Pim Fortuyn.

Wij beschouwen deze aangifte als een aanval op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Wij vinden de aangifte bovendien een vorm van smaad, omdat de genoemde mensen, vanwege de timing en de context ervan, indirect in verband gebracht worden met de moord op Pim Fortuyn. De aangifte brengt, tegen de achtergrond van hetze en dreigementen, de genoemde personen ook in fysiek gevaar.

Daarom vragen ondergetekende personen en organisaties de advocaten Spong en Hammerstein met klem om de aangifte tegen alle hierin genoemde personen onmiddellijk en in het openbaar in te trekken.

Georganiseerd door het Comité tegen Juridische Censuur Te bereiken via: stopadvocensuur@hotmail.com


---