MAYCROFT CONSULTANCY

Nederlands klimaatbeleid heeft grote gevolgen voor bedrijven.

Veel bedrijven zullen de komende tijd te maken krijgen met CO2/emissiemaatregelen en vanuit de Nederlandse overheid opgesteld klimaatbeleid. Er zijn nieuwe afspraken tussen overheid en overkoepelende branche-organisaties gemaakt over efficiënter energiegebruik. Recentelijk (19 maart j.l.) heeft Nederland het Kyoto protocol geratificeerd; van bedrijven wordt verwacht bij te dragen aan de emissieverplichtingen van dit internationale verdrag. Bovendien heeft de Nederlandse regering besloten mee te doen aan het door de Europese commissie voorgestelde systeem van emissiehandel op EU-niveau (kabinetsbesluit 12 april). Dit houdt in dat Nederlandse bedrijven emissies moeten beperken en zo mogelijk op termijn klimaat neutraal moeten ondernemen. Klimaat neutraal ondernemen houdt in dat een bedrijf consequent rekening houdt met de milieugevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten. Bij de opwekking van energie, chemische productieprocessen, transport en dergelijke komen broeikasgassen vrij. Bij klimaat neutraliteit streeft een bedrijf naar productie zónder schadelijke uitstoot (zero CO2). Dat betekent dat bedrijven zoveel mogelijk maatregelen moeten nemen met betrekking tot energie-efficiency en emissie-uitstoot. De nog resterende emissies kunnen worden gecompenseerd door in projecten te investeren (windmolen park, bosaanplant, CO2 opslag).

Bedrijven moeten nu al hun strategie ten aanzien van klimaat neutraal ondernemen bepalen. Als bedrijven geen actie ondernemen zal dat zeer zeker grote consequenties hebben. In hoeverre komen bedrijven hierdoor in de problemen? Hoe moeten bedrijven zich voorbereiden op de nieuwe situatie? Er zijn diverse technische en strategische instrumenten om klimaatgevolgen van een onderneming te beperken, zoals emissiemaatregelen; energie-efficiency en overschakelen op duurzame energie. Daarom organiseren de toonaangevende bedrijven in energiemanagement en emissiehandel, Cozijnsen, Maycroft Consultancy en Cythemadim een unieke workshop. Nieuw is dat de organisatoren van de workshop op compacte en overzichtelijke wijze vier strategieën om klimaatneutraal te ondernemen onder één noemer brengen: energiemanagement, emissiemanagement, emissiehandel en emissiecompensatie.

Door een aantal ontwikkelingen is er heel veel belangstelling van bedrijven:

- Het reeds genoemde Kyoto protocol;

- De liberalisering van de energiemarkt: welke keuze heeft een bedrijf bij het zoeken naar een leverancier? Wat is er allemaal mogelijk wat energiemanagement betreft?

- Of in het kader van de nieuwe meerjarenafspraken of benchmarking energie-efficiency met de desbetreffende branche: Welke geschikte emissiestrategieën zijn er? Hoe kan ik zoveel mogelijk flexibiliteit houden?

Ook in het algemeen is er meer aandacht voor milieuprestaties en projecten:

- Aandacht van aandeelhouders of andere partijen zoals omwonenden, milieuorganisaties: hoe voorkom ik financiële risico's? Leidt de reputatie eronder als emissiemanagement achterwege blijft?
- Anderen zijn geïnteresseerd in duurzaam ondernemerschap: welke rol speelt klimaatbeleid daarbij? Is klimaatneutraal (productie zonder CO2-emissies) haalbaar?

- Weer anderen willen duurzame energieprojecten of bosprojecten ontwikkelen: Zijn groencertificaten en CO2-credits eenvoudig verhandelbaar? Tegen welke prijs? Zijn er subsidies?

Om bedrijven te helpen bij het inschatten van de kansen die klimaat neutraal ondernemen biedt, organiseren de genoemde bedrijven een interactieve, ééndaagse workshop op 26 juni 2002, te Amsterdam (www.maycroft.com/klimaat.htm). Dit is daags na de vergadering van de Europese Milieuraad, die dan zal besluiten hoe en wanneer Europese emissiehandel vorm zal krijgen. In deze workshop zullen de praktijk en de belangrijkste elementen van klimaatneutraal ondernemen uit de doeken gedaan worden(www.maycroft.com/klimaat.htm) .Dit is het vervolg op een succesvolle workshop over emissiehandel, gehouden in december vorig jaar.

Nadere informatie bedrijven

Jos Cozijnsen ( www.emissierechten.nl)

Jos Cozijnsen (1960) is sinds 1998 zelfstandig gevestigd in Utrecht als juridisch consultant voor energie & milieu. Hij is gespecialiseerd in emissiehandel. Hij heeft als zodanig diverse nationale en internationale organisaties en bedrijven geadviseerd en erover gepubliceerd. Voordien werkte hij in de juridische advisering en voor VROM aan klimaatbeleid. Voor Environmental Defense (VS) werkte hij aan de internationale ontwikkeling van systemen van verhandelbare emissierechten en is hij nauw betrokken bij de nationale en internationale onderhandelingen. Sinds mei dit jaar is hij werkzaam bij Ecofys. Hij verzorgt sinds 3 jaar een informatiesite over emissiehandel: www.emissierechten.nl

Maycroft Consultancy Services ( www.maycroft.com)

Maycroft Consultancy is een onafhankelijke specialist op het gebied van handel in (energie) commodities en risico management. Maycroft ondersteunt marktpartijen bij het ontwikkelen van een strategisch beleid en het opzetten van de handel in energie en emissierechten met een bijpassende risico management structuur. Maycroft is wereldwijd actief en heeft ondermeer in Azië (Japan en Singapore) een sterke positie opgebouwd. Naast elektriciteit beschikt Maycroft over een uitstekende kennis van de markten voor gas, groencertificaten, emissierechten en weerderivaten.

Cythemadim (www.cythemadim.nl)

Cythemadim is een onafhankelijk adviesbureau dat zich ten doel stelt energieverbruik binnen organisaties te optimaliseren om zo te komen tot het reduceren en afvlakken van kosten. Cythemadim biedt een innovatieve bundeling van jarenlange kennis en ervaring in o.a. de energiewereld en de chemische sector, gekoppeld aan een pragmatische inzetbaarheid. Cythemadim bestudeert de verschillende bedrijfsprocessen vanuit een holistische benadering en identificeren zo verbeteringsgebieden. Hierbij streven ze vooral naar systematische oplossingen die op korte maar zeker ook op lange termijn kostenreductie verzekeren. Cythemadim is lid van de Algemene Associatie van Energieconsulenten (AEC) en Orde van Energie Adviseurs (OvEA).

Noot voor de redactie (