Gemeente Breda

30-05-2002

Eerste plaats voor Breda in praktijk top 5 grote steden

Met de Economische Barometer, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Breda, Rabobank Breda en de Hogeschool Brabant, neemt Breda de koppositie in op een voorbeeldlijst die het Kenniscentrum Grote Steden elke twee maanden publiceert.

De Economische Barometer is een continu meetproces, waarbij zoveel mogelijk factoren die van belang zijn voor de lokale en regionale economie in beeld worden gebracht. De gegevens uit de 'eerste jaargang' zijn inmiddels bekend en kunnen als reële basis dienen voor beleidsmakers en ondernemers om het economische klimaat in de regio gunstig te beïnvloeden en te benutten.

Kenniscentrum Grote Steden
De Stichting Kenniscentrum, opgericht door de G25 (vijfentwintig grote steden) en negen ministeries, selecteert en analyseert nationale en internationale praktijkvoorbeelden uit grote steden. Door projecten die een bijdrage leveren aan oplossing van grootstedelijke problematiek op die manier te presenteren, kunnen betrokkenen van elkaars ervaringen leren.
Om de Praktijk Top 5 te bereiken moeten projecten aan vier essentiële criteria voldoen. Dat zijn praktische toepasbaarheid, innovatief karakter, integrale aanpak en aantoonbare meerwaarde voor andere steden. De Economische Barometer scoorde op al deze aspecten hoog en laat voorbeelden uit Eindhoven, Rotterdam, Delft en Vlaamse steden achter zich.

Tweede keer
Breda beschouwt de huidige koppositie als een compliment voor alle betrokkenen, zowel voor hun inhoudelijke prestaties als voor de wijze waarop in dit project wordt samengewerkt tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs.
Overigens is het niet de eerste keer dat een project uit Breda deze tweemaandelijkse Top 5 bereikt. Recent stond het project 'Lusten en Lasten' nog op de eerste plaats. Lusten & Lasten is onderdeel van het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in Breda.

Breda, 30 mei 2002