---

Ministerie van Defensie



---

Demontage bom Eindhoven voorspoedig verlopen

30-05-2002

In de omgeving van de vliegbasis Eindhoven is gisteren (29 mei) een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De bom was gevonden bij een onderzoek van een stuk terrein dat wordt voorbereid voor bouwactiviteiten in de nieuwbouwwijk Meerhoven. De demontage van de bom door de Explosieven Opruimingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht verliep zonder problemen.

De voorbereidingen voor de demontage vonden dinsdag plaats en duurden de hele dag. Woensdag begon de daadwerkelijke demontage rond half tien 's ochtends. Bij de bom ging het om een zogenoemde vijfhonderdponder met wat in vaktermen heet een chemische lange vertragende ontsteker. Dit type bom werd in de oorlog vooral gebruikt tegen vliegtuigen en industriële complexen. Door vertragende werking van de ontsteker en een ingebouwde anti-demonteer voorziening bleef de plaats waar de bom was afgeworpen lange tijd gevaarlijk voor bijvoorbeeld Duitse militairen.
De demontage van de bom werd op afstand uitgevoerd met een zogenoemde raketklem. Deze wordt op de ontsteker geplaatst. Via een elektrische ontsteking worden twee gasdrukpatronen in de raketklem geactiveerd die ervoor zorgen dat de ontsteker uit de bom draait. Dit verliep woensdag vlekkeloos en was binnen vijf minuten na het activeren van de elektrische onsteking gereed.

De demontage was om 10.40 uur gereed. Het bomlichaam is veilig opgeslagen op de vliegbasis Eindhoven en wordt te zijner tijd opgeblazen.