BOVAG RAI

Open brief BOVAG en RAI aan het CDA, de LPF en de VVD

Open brief die BOVAG en RAI heden verzonden aan de fractieleiders van het CDA, de LPF en de VVD.

Betreft: Kwartje van Kok

Geachte heer......

BOVAG en RAI vragen uw aandacht voor het volgende.

Uit berichten die ons via de media bereiken, krijgen wij de indruk dat u ertoe neigt om de accijnsverhoging van medio 1991 'Het Kwartje van Kok' in stand te houden.

Wij vinden dat onbegrijpelijk en onverstandig. Het CDA heeft bij monde van de kamerleden Reitsma en Eurlings de afgelopen vier jaar meermalen gepleit voor afschaffing van het Kwartje van Kok. Wijlen Pim Fortuyn heeft in debatten en interviews voor de Tweede Kamer-verkiezingen gezegd dat het Kwartje van Kok moet worden teruggegeven. Dit standpunt is ook te vinden op de site van de LPF. Daar staat letterlijk: 'Het Kwartje van Kok wordt teruggegeven aan de automobilist.'

BOVAG en RAI vinden dat u deze belofte behoort na te komen: beloofd is beloofd. Juist nu verwachten de kiezers dat ook van u. Het pleidooi voor een 'nieuwe politiek' waarin openheid, transparantie en betrouwbaarheid belangrijke uitgangspunten zijn, wordt maatschappelijk breed gedragen. De burgers die weer enig geloof hebben gekregen in de politiek, zullen teleurgesteld zijn en zich mogelijk weer van u afkeren wanneer u uw belofte niet nakomt.

Het zijn echter niet alleen automobilisten, maar ook de pomphouders in de grensstreek die verwachten dat u woord houdt. Zij hebben immers met lede ogen moeten toezien hoe Nederlanders na invoering van het kwartje van Kok over de grens zijn gaan tanken. Veel pomphouders hebben daardoor hun station moeten sluiten of medewerkers moeten ontslaan. De overblijvers ondervinden nog dagelijks de nadelige gevolgen. Dat geldt met name voor de pomphouders in de grensstreek met België. Het prijsverschil voor Euro 95 bedraagt 15 tot 20 cent, waarvan maar liefst 12 cent wordt veroorzaakt door de hogere accijns in Nederland.

De noodzaak voor pomphouders om de accijnsverhogingen van 1991 af te schaffen is om nog een reden groter dan ooit tevoren. U heeft namelijk, naar verluidt, besloten om af te zien van de kilometerheffing. In de plannen van het nu demissionaire kabinet was voorzien dat een deel van de brandstofaccijnzen in deze heffing zou worden opgenomen. Nu de kilometerheffing er waarschijnlijk niet komt, zal ook deze verlichting van de grensproblemen geen doorgang vinden.

Wij spreken de hoop uit dat u uw belofte nakomt en het Kwartje van Kok afschaft.

Met vriendelijke groet,

Hans Vermeulen,
Voorzitter Stichting BOVAG-RAI