Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Tien procent gecontroleerde transporten overtreedt milieuregels (30-5-2002)


Eén op de tien gecontroleerde transporten van
vracht of afval voldoet niet aan de milieuregels. In 131 gevallen is direct proces-verbaal opgemaakt. Bijna de helft hiervan betreft een overtreding van de Europese regels voor de in- en uitvoer van afval. Verder zijn 26 overtredingen van het CFK-besluit geconstateerd en 26 van de provinciale milieuverordening voor binnenlands afvaltransport. Behalve milieuovertredingen zijn ook veel overtredingen geconstateerd van verschillende vervoersvoorschriften. Het totaal aantal processen-verbaal is daarmee op 464 (12 procent) uitgekomen.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van de Landelijke Transportcontrole 2002 die de hele maand april op diverse locaties in heel Nederland heeft plaatsgevonden. In totaal zijn circa 4000 vrachtwagens, busjes, containers, wagonladingen en binnenvaartschepen gecontroleerd. De grootschalige actie is een initiatief van de VROM-Inspectie die daarbij nauw samenwerkt met de Douane, het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), regiopolitiekorpsen, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, provincies, de Koninklijke Marechaussee, RIVM en het Nederlands Forensisch Instituut. De
transportcontrole is nu voor de achtste keer gehouden. Overtredingen

Tijdens de actie zijn in de havens van Amsterdam en Delfzijl zijn illegale exporten naar ontwikkelingslanden aangetroffen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de uitvoer van CFK-houdende koelkasten of verontreinigende auto-onderdelen. De VROM-Inspectie heeft ook zestien containers met het schadelijke nikkelafval teruggestuurd naar de Verenigde Staten.In Venlo heeft de VROM-Inspectie de invoer van 25 ton oliehoudende motorblokken afkomstig uit Duitsland tegengehouden. Het verantwoordelijke bedrijf kreeg een boete van 25.000 euro. Ook is een stokje gestoken voor de import vanuit Duitsland van een transformator van 32 ton met giftige PCB-houdende oliën.
Langs de
A13 bij Delft is een lading verontreinigend hout retour van de weg gehaald en teruggestuurd
naar de Nederlandse afzender. Het hout was bestemd voor de spaanplaatindustrie in België.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7586&site=persbericht )


---