Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-145
Den Haag, 30 mei 2002

Toezicht externe financiële verslaggeving beursgenoteerde ondernemingen

Minister Zalm van Financiën heeft vandaag een nota over het toezicht op de externe financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen aan de Tweede Kamer gezonden. Met de nota wordt de vorig jaar ingezette consultatie afgerond over het voornemen om het toezicht op de financiële verslaggeving van beursgenoteerde te versterken. De geconsulteerde partijen hebben op hoofdpunten positief op de consultatie gereageerd. Er blijkt een brede steun te bestaan voor het voornemen om de Autoriteit Financiële Markten (Autoriteit-FM) toezicht te laten houden op de externe financiële rapportages (waaronder de jaarrekening; het halfjaarbericht en eventuele kwartaalberichten) van beursgenoteerde ondernemingen.

Het toezicht door de Autoriteit-FM zal achteraf plaatsvinden na publicatie van de stukken en deponering van de stukken en, voorzover toepasselijk, de bijbehorende accountantsverklaring bij de toezichthouder. De Autoriteit-FM zal jaarlijks een onderzoeksprogramma vaststellen waarin naast steekproefsgewijs en thematisch onderzoek van financiële rapportages tevens ruimte is voor onderzoek naar aanleiding van klachten en/of incidenten.

De nota sluit aan bij de toegenomen nationale en internationale aandacht voor verslaggevings-vraagstukken. Het kabinet verwacht dat door de introductie van het toezicht door de Autoriteit-FM het vertrouwen in de financiële verslaggeving van Nederlandse ondernemingen wordt versterkt. Een goed werkend systeem van toezicht op de verslaggeving biedt, in combinatie met de invoering van internationaal geaccepteerde verslaggevingsstandaarden, op termijn tevens perspectief op een ontwikkeling waarbij Nederlandse ondernemingen met beursnotering in het buitenland kunnen volstaan met één financieel verslag, dat ook door buitenlandse toezichthouders geaccepteerd zal worden.

Nota: http://www.minfin.nl/fm02-602.doc