FNV

AFMP/FNV presenteert concept beleidsprogramma: Veilig Vernieuwen AFMP/FNV - afmp@afmp.nl

AMERSFOORT - Op 20 december is het concept beleidsprogramma `Veilig Vernieuwen` door de AFMP/FNV gepresenteerd. De AFMP/FNV staat voor een belangrijke fase in haar bestaan. Enerzijds heeft dat te maken met de ontwikkeling van de veiligheidssituatie in de wereld en de consequenties daarvan voor Defensie, anderzijds heeft dat te maken met het traject dat door de vereniging moet worden doorlopen om de laatste fase in de omvorming van belangenvereniging naar vakorganisatie met succes af te ronden.

Het voorzichtig ingezette proces om externe en interne veiligheid integraal te benaderen heeft een extra impuls gekregen door de gebeurtenissen op 11 september 2001. Niet langer is de inzet van militairen voor de interne veiligheid een taboe. Daarnaast is het niet langer verantwoord om de beschikbare middelen waarover de krijgsmacht beschikt niet op doelmatige en doeltreffende wijze in te zetten bij de bestrijding van terrorisme en andere bedreigingen van de interne veiligheid. Deze ontwikkelingen zullen leiden tot een ontschotting tussen de beleidsterreinen van de ministeries van Binnenlandse- en Buitenlandse zaken, Justitie en Defensie, zodat een betere inzet van het potentieel aan middelen bestemd voor interne en externe veiligheid tot stand komt.

Uitzendingen vormen een zware belasting voor het personeel. Met erkenning van het feit dat uitzendingen onlosmakelijk zijn verbonden aan het beroep van militair, is de AFMP/FNV van mening dat de huidige sociaal maatschappelijke werkelijkheid in toenemende mate vraagt om flexibilisering van de uitzendduur. Hier geldt voor de AFMP/FNV als randvoorwaarde dat zich tussen twee uitzendingen minimaal een tijdsperiode van vier maal de duur van de inzet moet bevinden. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij een inzet van drie maanden een rustperiode van twaalf maanden noodzakelijk is en bij een inzet van zes maanden een periode van vierentwintig maanden. De termijn van de uitzending mag die van zes maanden niet overschrijden. Indien echter een uitzending het karakter van een buitenlandplaatsing heeft, kan op basis van vrijwilligheid worden afgeweken van de maximale uitzendtermijn van zes maanden.

De veranderde internationale veiligheidssituatie rechtvaardigt naar de mening van de AFMP/FNV dat de reservecomponent van de krijgsmacht kritisch tegen het licht wordt gehouden en dat een heroriëntatie plaatsvindt met betrekking tot de doelstelling en taken van de mobilisabele eenheden. Daarnaast moet de positie van de `actieve` reservist worden versterkt in het kader van vredesoperaties en CIMIC. Het Korps Nationale Reserve moet worden omgevormd tot een Nationale Garde met taken die primair zijn gericht op de interne veiligheid zoals ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. De Nationale Garde dient structureel betrokken te worden bij deze vraagstukken op alle bestuurlijke niveaus. Zij dient daartoe te beschikken over een volledig geprofessionaliseerde staf. Naar de mening van de AFMP/FNV is het reservepersoneel een onmisbare component van de krijgsmacht en draagt zij in belangrijke mate bij aan het draagvlak van Def! ensie in de samenleving.

Het beleidsprogramma Veilig Vernieuwen is via deze site te downloaden. Daarin staan nog veel meer punten waarmee de AFMP/FNV zich bezig gaat houden. Het concept beleidsprogramma wordt ter bespreking aangeboden aan de vereniging en zal definitief worden vastgesteld op 30 mei 2002.

Meer nieuws? http://www.fnv.nl/nieuws.