Vopak NV

Vopak en Broström

· Verkoop van Vopaks 'A'-aandelenpakket in Broström afgerond
Gotenburg en Rotterdam, 30 mei 2002

Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) en Broström A.B. (Broström) maken bekend dat de verkoop van Vopaks 'A'-aandelenpakket in Broström is afgerond. Het totale pakket van 273.880 'A'-aandelen, dat 1% van het kapitaal en 6% van het stemrecht vertegenwoordigt, is overgedragen aan één van de andere aandeelhouders van Broström, Shipinvest Intressenter A.B.

Op basis van een bestaande overeenkomst tussen de "A" aandeelhouders zal Shipinvest Intressenter A.B. namens Vopak een deel van het aangekochte 'A'-aandelenpakket aan de andere 'A'-aandeelhouders aanbieden.

Met de voltooiing van deze transactie heeft Vopak de desinvestering in Broström afgerond. Dientengevolge heeft Vopak zijn doelstelling bereikt om het kapitaal geïnvesteerd in scheepvaartactiviteiten terug te brengen van 17% tot circa 10%, conform de eerder aangekondigde strategie om die scheepvaartbelangen te reduceren die niet tot de kernactiviteiten behoren.

De inkomsten van deze transactie gecombineerd met die van de eerdere verkoop van Vopaks 'B'-aandelenpakket hebben geresulteerd in een totale opbrengst van circa EUR 59 miljoen. Hierdoor is een kleine boekwinst gerealiseerd.

Zoals aangekondigd zal de samenwerking tussen Vopak en Broström worden voortgezet in de vorm van een strategische alliantie, waarbij beide bedrijven gezamenlijk actief blijven in het ontwikkelen van logistieke oplossingen voor de olie- en chemie-industrie. Deze alliantie biedt Vopak en Broström tevens de mogelijkheid hun huidige en toekomstige klanten logistieke diensten aan te bieden waarbij vloeibaar bulktransport over zee wordt gecombineerd met tankopslag en andere logistieke diensten inclusief binnentankvaart.

Profiel Boström A.B.
Broström is één van de leidende logistieke bedrijven in de olie- en chemie industrie gespecialiseerd in zeetankvaart en maritieme dienstverlening.

Profiel Vopak
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslagbedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord-Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra.

Voor nadere informatie:
Broström A.B.
Lennart Simonsson, CEO
Telefoon : +46 31 616100
Website : www.brostroms.se

Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication Investor Relations
Michiel van Ravenstein Bart van Dam
Telefoon : 010-400 2777 Telefoon : 010-400 2716 E- mail : corporate.communication@vopak.com
Website : www.vopak.com

Einde persbericht