Vereniging van Milieukundigen

Netherlands Association of Environmental Professionals


`TransVisies'
Nationaal debat over werken aan duurzaamheid

De moderne samenleving voelt zich meer dan ooit verantwoordelijk voor de toekomst. Maar er zijn altijd trekkers nodig om verantwoordelijkheidsbesef te vertalen in daden. In het NMP-4 is een nieuwe weg ingeslagen om grote milieuproblemen echt op te lossen. Nu nog deze woorden omzetten in daden. Nederland heeft verscheidene organisaties die hierin een trekkersfunctie hebben. Twee daarvan hebben de handen ineengeslagen om samen een topevenement op te tuigen. Dat zijn de Vereniging van Milieukundigen (VVM) en TNO-MEP.

Dit - ééndaagse -debat draagt als titel `TransVisies' en vindt plaats op donderdag 30 mei 2002 in het Provinciehuis van Noord Brabant in 's-Hertogenbosch.

Het doel is om de politiek een gezaghebbende handreiking te bieden bij het ontwikkelen van een effectief langtermijn milieustrategie. Het centrale thema `werken aan duurzaamheid' werken we uit voor de subthema´s energie, landbouw en productie & consumptie.

Het evenement heeft het karakter van een open forum dat plaatsvindt aan de hand van goed voorbereide stellingen. Beslissers uit de overheid, brancheorganisaties en het bedrijfsleven leveren hieraan hun bijdrage. Tijdens de bijeenkomsten, maar zeker ook tijdens de lunch en het diner, heeft u volop gelegenheid om uw bijdrage te leveren.

Tijdens deze dag viert de VVM haar 15 jarig bestaan, als cadeau vraagt de VVM haar leden alleen een bijdrage in de onkosten van 50,-. Studenten en gepensioneerde leden betalen 20,- en niet leden 100,-.

VVM-leden ontvangen in april een uitnodigingsbrochure. Niet-leden kunnen per email (bureau@vvm.to) aan het bureau kenbaar maken dat zij een uitnodiging per post willen ontvangen.

Programma
Het programma van het congres ziet er globaal als volgt uit:

10.15 - 10.30 Opening door de dagvoorzitter. K. Mak, voorzitter van de VVM.

10.30 - 11.00 Transitiemanagement op provinciaal niveau, een praktijkvoorbeeld.
O. Hoes, gedeputeerde Provincie Noord Brabant

11.00 - 12.00 Introductie van de brede thematiek ('Strategie voor een duurzaam Nederland').
P. de Jongh, projectleider Nationale Strategie Duurzame Ontwikkeling

12.00 - 13.30 Lunch en posterpresentatie

13.30 - 16.00 Drie parallelle sessies over de drie kernthema's vanNMP4:
Duurzame energie: transitie naar een duurzame energiehuishouding.
A.B.M. Hoff, Manager environmental affairs Shell Nederland.

Duurzame productie en consumptie: transitie naar een duurzaam gebruik. C.W. van der Waaij, Directeur Unilever Nederland.

Duurzame landbouw: transitie naar een duurzame landbouw.
J.W. Straatsma, beleidsmedewerker LTO.

16.00 - 16.30 koffie/pauze en posterpresentatie

16.30 - 17.30 Plenaire afsluiting; aanbieding van concrete aanbevelingen rond TransVisies en forumdiscussie J. van der Vlist, DG-VROM

Afsluitend diner.