Katholieke Universiteit Nijmegen

Donderdag 30 mei: the story behind `A Beautiful Mind´

KU Nijmegen organiseert lezingen over bekroonde film waaronder exclusieve lezing van schrijfster verfilmde boek

Met vier Oscars (waaronder die voor Beste film´) was de film `A Beautiful Mind´ de grote winnaar van de recente Oscar-uitreikingen. Dit is verrassend gezien het onderwerp van de film: de film beschrijft het leven van de Amerikaanse wiskundige John Nash en focust zelfs voor een groot deel op diens wetenschappelijke carriere. Dit wekt wellicht nieuwsgierigheid naar de wiskunde die Nash bedreven heeft, want waarom wint een theoretische wiskundige de Nobelprijs voor economie?

Op donderdag 30 mei organiseert de Katholieke Universiteit Nijmegen een speciale dag in het kader van `A Beautiful Mind´. Sylvia Nasar, schrijfster van het verfilmde boek `A Beautiful Mind´ (waarvan bij De Bezige Bij een Nederlandse vertaling is verschenen) geeft een exclusieve lezing over het schrijven van het boek en het maken van de film.
Bovendien zullen er twee wiskundige lezingen plaatsvinden, waarin voor een algemeen publiek (lees: zonder wiskundige achtergrond) ingegaan zal worden op de substantiele bijdragen van Nash aan twee belangrijke gebieden binnen de (toegepaste)wiskunde.
Prof. Stef Tijs (KUB) zal een lezing geven over speltheorie en het werk waarmee Nash de Nobelprijs verdiende, Prof. Henk van Tilborg (TUE) zal vertellen over cryptologie, dat deel van de wiskunde dat zich bezig houdt met het veilig versturen van geheime boodschappen. Daarnaast geeft Prof. Fred Simons een demonstratie van het computerprogramma Mathematica, waarmee wiskundige berekeningen uitgevoerd kunnen worden.
Wiskunde is bij uitstek een discipline voor de `mind´ en heeft een geheel eigen schoonheid. Mathematica is een gereedschap waarin, naast zeer grote rekenkracht, diezelfde schoonheid aanwezig is.

Programma
donderdag 30 mei 2002

11.45 - 12.15 Prof. Fred Simons
`Mathematica- Beautiful Tool for Beautiful Problems´ 12.30 - 13.15 Prof. Stef Tijs
`De revolutionaire rol van Nash-evenwichten in speltheorie en economie´
13.30 - 14.15 Prof. Sylvia Nasar
The story behind `A Beautiful Mind´ (engelstalig) 14.30 - 15.15 Prof. Henk van Tilborg
´Het breken van geheime codes: een verslaving voor beautiful minds´ 15.30 - 16.00 Boeksignering door Sylvia Nasar
16.00 - 17.00 Receptie: gelegenheid om de sprekers te ontmoeten

De lezingen vinden plaats in het collegezalencomplex, zalen CC1 en CC2, aan de KUN. Op de homepage vindt u een routebeschrijving.

Meer informatie: www.kun.nl/beautifulmind.
6-5-2002


* zie speciale site