Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer : Support

PREMIERE TIJDENS SUPPORT

Support, het grootste evenement in de Benelux voor mensen met een handicap of chronische ziekte, is het toneel voor een absolute noviteit. De Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie (NVE) presenteert tijdens de publieksbeurs een video over een Canadese methodiek voor cliëntgericht werken.

De Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie komt met een noviteit op video

De première is exclusief toegankelijk voor leden van de NVE, die meer dan 85 procent van de ergotherapeuten in Nederland vertegenwoordigt. Support vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni en is het trefpunt voor zowel mensen met een fysieke beperking als vakdeskundigen.

Het cliëntgericht werken leeft sterk onder ergotherapeuten. De visie dat het er bij een fysieke beperking vooral om gaat hoe iemand die handicap ervaart, wint terrein. Reden waarom de Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie (NVE) de Canadese methode naar Nederland haalde. Uitgangspunt is de wens van de cliënt. Een sterk punt is dat de resultaten te meten zijn; dat geeft een goed beeld hoe iemand met een beperking het eigen functioneren ervaart.

De afgelopen periode heeft de NVE in vakpublicaties, workshops en een speciaal daarvoor ontwikkelde post-HBOcursus z'n achterban al over de mogelijkheden van de methodiek geïnformeerd. Met de presentatie van een video waarin de methodiek uitgebreid wordt toegelicht, is de officiële introductie een feit. De NVE hoopt dat instellingen de video ook gaan gebruiken om te inventariseren in hoeverre de Canadese aanpak toegepast kan gaan worden en wat de organisatorische gevolgen daarvan zijn.

De verwachtingen van de NVE zijn hooggespannen; de belangenvereniging van zo'n drieduizend ergotherapeuten in Nederland denkt dat een groot deel van haar achterban de video zal aanvragen. De organisatie baseert haar veronderstellingen op de belangstelling die ergotherapeuten al hebben getoond voor de nieuwe methodiek. Ook opleidingsinstellingen hebben aangegeven zich op de nieuwe methodiek te willen oriënteren. De video kan ook door niet-leden van de NVE worden besteld.

Support is het grootste evenement in de Benelux voor mensen met een handicap of chronische ziekte, hun partners, vrienden en/of kinderen en degenen die er beroepshalve mee te maken hebben. De beurs is van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni in Jaarbeurs Utrecht. Het beursprogramma beslaat een ruim aanbod aan thema's en onderwerpen die voor gehandicapten of chronisch zieken belangrijk zijn, variërend van ADL-hulpmiddelen en hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden tot informatievoorziening en communicatie, fysiotherapie en aanpassingen van de auto, de keuken, het sanitair en de werkplek.

Veel activiteiten
Er is tijdens Support ook veel aandacht voor persoonlijke interesses als mode, sport, vakantie, recreatie en entertainment. Support is tweejaarlijks en wordt voor de zesde keer gehouden. Jaarbeurs Exhibitions & Media organiseert het evenement in nauwe samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), de Fireva, REVANED en de NebasNsg.


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht