Erasmus Universiteit Rotterdam

30 mei 2002

In de VS wagen meer vrije ondernemers de stap dan in Nederland

Ondernemerschap onder de loep

Tussen 1972 en 1998 is het aantal zelfstandige ondernemers in de VS verdubbeld, in Nederland nam het toe met bijna 40%, in Frankrijk echter is hun aantal met ruim 10% gedaald. Hoewel het belang van ondernemerschap in alle Westerse landen wordt onderschreven, verschillen de feitelijke ontwikkelingen sterk. Uiteenlopende instituties zoals de regulering van markten en het onderwijssysteem zijn daarvoor de belangrijkste verklaringen. Maar, zo stellen wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), ook overheidsingrijpen is van directe invloed. Samen met onderzoeksbureau EIM in Zoetermeer en Indiana University te Bloomington in de VS verrichten de Rotterdamse economen een onderzoek naar de determinanten van ondernemerschap.

Onderzoekers van EUR, EIM en Indiana University hebben jaren samengewerkt aan het ontwikkelen van een verklaringskader voor de verschillen in ondernemerschap tussen landen. Dit samenwerkingsverband, getiteld BRIDGE (Bloomington Rotterdam International Doctoral and Graduate Exchange), is een transatlantisch partnership om studenten in internationaal verband wegwijs te maken in de wereld van ondernemerschaponderzoek.

De mate van ondernemerschap in een land is afhankelijk van vele invloeden en kan niet met een druk op de knop worden vergroot. Technologische ontwikkelingen, consumentengedrag en marktstructuren bepalen de kansen voor ondernemerschap. De samenstelling en opleiding van de van de beroepsbevolking zijn daarop van invloed. Het imago van ondernemerschap, de financiële prikkels in arbeidsmarkt en sociale zekerheid, de regelgeving rond bedrijfsoprichtingen en de beschikbaarheid van startkapitaal bepalen hoevelen daadwerkelijk kiezen voor een eigen bedrijf. Langs deze kanalen kan de overheid op langere termijn invloed op het ondernemerschap uitoefenen.

De VS, bijna een eeuw geleden ook al de kraamkamer van de toenmalige management revolutie, lopen nu weer voorop in de nieuwe ondernemerschapseconomie. Opvallend is dat het beginnen van een eigen bedrijf in Amerika zo gewoon wordt gevonden. Instituties en cultuur vormen er een virtuous circle. De VS excelleren momenteel vooral in innovatief ondernemerschap rond universiteiten en kennisinstellingen. Naast Silicon Valley zijn er vele andere succesvolle clusters zoals Research Triangle in North Carolina, Route 128 bij Boston en Austin, Texas.

Nederland heeft een opmerkelijk herstelproces van de in de jaren zeventig van de vorige eeuw opgelopen Dutch disease doorgemaakt. Een meer flexibele arbeidsmarkt, minder regulering van productmarkten, een modernisering van de vestigingswet en toenemende aandacht voor ondernemerschap in de media en het onderwijs hebben een meer ondernemende samenleving naderbij gebracht. Het aantal nieuwe bedrijven is al enorm gestegen en dit heeft bijgedragen aan economische groei en banencreatie. Nu is het in vergelijking met de VS achterblijvend aantal innovatieve starters, met name in de omgeving van universiteiten, een belangrijk resterend aandachtspunt voor de komende jaren.

Ook in Frankrijk staat de bevordering van innovatie hoog in het vaandel, maar hier is de weg gekozen van technopoles met centraal aangestuurde R&D. Door de dominantie van staatsinstellingen en grote ondernemingen komen kleinschalige innovatieve initiatieven er moeilijk van de grond. En ook meer in het algemeen zijn regelgeving en administratieve lasten niet echt bevorderlijk voor bedrijfsoprichtingen. Buiten het tertiair onderwijs besteed het onderwijs nauwelijks aandacht aan ondernemerschap.

Noot voor de pers

Het onderzoek is in boekvorm verkrijgbaar: Entrepreneurship: determinants and policy in a European-U.S. Comparison. (uitgave van Kluwer Academic Publishers). Op 30 mei 2002 overhandigt de rector magnificus van de EUR, prof. dr. ir. J.H. van Bemmel, om 16.00 uur in Den Haag aan de Amerikaanse minister council Reed J. Fendrick het eerste exemplaar. Journalisten zijn welkom op zijn residentie na aanmelding bij de persafdeling van de ambassade van de Verenigde Staten: tel. (070) 310 9437

Info: capaciteitsgroep Algemene economie; cluster Internationale economie en bedrijfstakanalyse, prof.dr. A.R. Thurik, tel. (010) 408 1398 / (079) 341 3634 of mw.drs. I. Verheul, tel (010) 408 1422; e-mail: verheul@few.eur.nl
ondernemerschap onder de loep

INLINE]