Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

Sector SB / Communicatie
Myrna Wiggers
telefoon 023-5114902
27 mei 2002
onthulling informatiebord in Haarlemmer Hout

Gemeente Haarlem, Sector Stadsbeheer

Persbericht

Van
Contactpersoon
Doorkiesnummer(s)
Datum
Onderwerp

Wethouder Berny Martini onthult samen met donateur Henk van der Leen gedenkteken van één der Haarlems oudste eiken in de Haarlemmer Hout.

Als opening van de Scholendagen zal de wethouder van Natuur en Landschap donderdag 30 mei om 12.00 uur een informatiebord onthullen, waarop de geschiedenis van de oudste eik te lezen is. Dit doet zij samen met een donateur van de Houten Haarlemmer, Henk van der Leen.

In het kader van de stichting de Houten Haarlemmer organiseert de heer Charles Perukel ook dit jaar de Scholendagen. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat uniek is voor ons land. Gedurende ruim een week kunnen alle groepen zeven van dertig Haarlemse basisscholen gratis van alles leren wat betrekking heeft op de natuur in het grootste stadsbos van Nederland. Elke groep gaat gedurende een dag(deel) de Hout in, waar zij vijf workshops krijgen over alles wat groeit en bloeit in dit bos. Connexxion regelt het vervoer van de scholen naar de Hout. Deze workshops worden grotendeels gesubsidieerd door de gemeente Haarlem en aangevuld door bedrijfsdonateurs. Ook is dit evenement is gekoppeld aan het Haarlemmer Houtconcert, dat plaatsvindt op zondagmiddag 2 juni.

In het kader van deze Scholendagen onthult de wethouder van Natuur en Landschap, Berny Martini, aanstaande donderdag in het bijzijn van Haarlemse scholieren, een informatiebord nabij de stobbe in de Hout. Hierop is de doorsnede van een eik uit 1735 te zien is. Deze oude eik is dit voorjaar om veiligheidsredenen omgezaagd. Vanwege de oudheid en geschiedenis van deze boom kon deze niet verdwijnen zonder hier iets van vast te leggen. De wens van de stichting 'Houten Haarlemmer' en in het kader van de Scholendagen is er een gedenkteken gemaakt waarop de geschiedenis van de boom te zien is. Het bord heeft de ware grootte van de doorsnede van de eik en zegt iets over de boshistorie gedurende het leven van deze oude boom. Het verhaal van de eik heeft zowel een educatief karakter (groei van de boom), als een geschiedkundig element (wat heeft de boom meegemaakt) en zal als gedenkteken naast de stam worden geplaatst.

Voor extra informatie: Myrna Wiggers 023- 5114902