infobulletin 30, mei 2002
Het Europan info-bulletin is een uitgave van de Stichting Europan Thema Europan 7
Het thema voor Europan 7 luidt in het Engels: 'sub-urban challenge'. Europan Nederland heeft dit vertaald met 'nieuw leven in de suburb'. In de zevende prijsvraagronde wordt met dit thema de vraag aan de orde gesteld hoe de suburbs kunnen worden getransformeerd tot duurzame stadsdelen en hoe actuele wensen kunnen leiden tot interessante programma's voor stedenbouw en architectuur. Europan 7 wil het denken over nieuwe typologieën, over veranderbaarheid van ruimte en over stedenbouwkundige complexiteit aanmoedigen. Kortom, variatie in het woningaanbod, het programma, duurzame stedenbouw en definiëring van het suburbane leefpatroon staan centraal.
Tijdens het symposium 'ontmoet Europan', op 31 januari jl., merkte Maarten Schmitt, stadsstedenbouwer van de gemeente Den Haag, op dat het thema de mogelijkheid biedt om - anders dan bij Europan 6 - met een gerichte ontwerpopgave te bereiken wat je wilt. Volgens Peter van der Gugten, directeur Proper Stok en jurylid Europan 6, kan het nieuwe leven in de suburb van alles inhouden. Carel Weeber, architect en jurylid van Europan 5, vindt het interessant om te kijken welk openbaar gebouw in een wijk een generator kan zijn. Het thema van Europan 7 blijkt dus veel aanknopingspunten te bieden.

Seminar over locaties Europan 7 in Oslo

Tijdens een intern seminar is in Oslo een aantal cases gepresenteerd als voorbeeld voor locaties voor de zevende Europan-prijsvraag. De projecten waren in twee categorieën ondergebracht, die van de 'reparatie' en die van (nieuwe) 'ontwikkeling'. Projecten in beide categorieën waren gelegen aan de rand van de stad. Bij de reparatie ging het om gebieden die bijvoorbeeld al een sterke ruimtelijke structuur kennen, maar waar transformatie moet leiden tot nieuwe impulsen. Sloop en (vervangende) nieuwbouw kan een van de middelen zijn om revitalisering van dergelijke gebieden tot stand te brengen. De ontwikkelingsprojecten bevonden zich in gebieden met een gefragmenteerde structuur van wonen of industrie. Toevoeging van programma en het aanbrengen van een overall ruimtelijke structuur kunnen voor dergelijke gebieden een nieuw leven genereren. Europan Nederland is met een aantal partijen, gemeenten en ontwikkelaars in gesprek over mogelijke locaties voor Europan 7. De mogelijke locaties betreffen in veel gevallen wijken die binnen de herstructureringsopgave vallen, een actueel onderwerp, dat dus valt in de categorie reparatie. Daarnaast wordt ook over verlaten industriegebieden gesproken met gemeenten en ontwikkelaars. Voor de zomer zal Europan Nederland bepalen welke locaties in internationaal verband worden ingebracht als mogelijke locaties voor Europan 7. Gemeenten en ontwikkelende partijen die nog nadere informatie willen over beschikbaarstelling van een locatie dienen zo snel mogelijk contact op te nemen met het projectbureau (t: 010 440 12 38; e: office@europan.nl).

Planning Europan 7

Tot de zomer van 2002 hebben de landen die deelnemen aan Europan 7 de tijd om locaties te vinden voor deze prijsvraagronde. Nederland hoopt weer vijf locaties beschikbaar te kunnen stellen aan deelnemende architecten.
De inschrijving van architecten(teams) start in januari 2003 en de plannen moeten in juni 2003 worden ingeleverd, waarna de jurering zal plaatsvinden. In november 2003 worden de resultaten bekendgemaakt.

Inschrijvingen Europan 7 via internet?

Momenteel wordt door een internationale werkgroep van een aantal Europan-secretariaten onderzocht wat de mogelijkheden zijn die internet te bieden heeft voor de prijsvraagadministratie. Zo zouden inschrijvingen van architecten via internet kunnen plaatsvinden, maar wellicht kunnen ook de beschikbare locaties en andere gegevens die voorheen op papier werden verstrekt, zoals locatiedossiers, via internet worden verspreid. Het grote voordeel zou zijn dat deelnemers en prijsvraagsecretariaten niet meer afhankelijk zijn van de postbezorging, die bij Europan 6 in steeds meer landen voor grote vertragingen zorgde.

Europan 6-winnaars

De prijsuitreiking van Europan 6 vond alweer bijna een jaar geleden plaats. Reden genoeg om te bekijken hoe het de eersteprijswinnaars vergaat.

Jan-Richard Kikkert en Judith Korpershoek
winnaars in Amsterdam-Noord met hun plan Hybrid Territories. De architecten van bureau K2 uit Amsterdam hebben hun prijswinnende plan, dat vooral als concept moet worden gehanteerd, inmiddels meerdere malen gepresenteerd, waaronder in een uitzending voor AT 5. Naar aanleiding hiervan werd het bureau uitgenodigd een lezing te geven voor de Rotaryclub. Sjoerd Soeters werkt aan aanpassing van het stedenbouwkundige plan, waarbij het principe van het Europanplan - een schijfvormige bebouwing langs de Nieuwe Leeuwarderweg - wordt opgenomen. Rond de zomer van 2002 zal het een en ander bestuurlijk worden vastgelegd, waarna de opdracht aan de architecten kan worden verstrekt.

Lars Courage en Jan-Willem Visscher
winnaars in Apeldoorn met het plan RX 100.
Na het winnen van Europan 6 zijn beide architecten een eigen bureau gestart: de bureaus COURAGE en JEWEVE. Het bekroonde ontwerp is zowel door de gemeente Apeldoorn als door de supervisor van het gebied met enthousiasme ontvangen. Het concept van de flexibiliteit van de woontorens heeft de interesse gewekt van een ontwikkelaar. Daarnaast zijn de architecten in Apeldoorn geselecteerd voor een klein kantoorvillaproject en werken ze aan diverse kleine particuliere projecten.

Helena Casanova en Jesús Hernández
winnaars in Groningen met het plan Urban Symbiosis. Het Spaanse architectenbureau Casanova + Hernandez Architects, opgericht in Rotterdam na het winnen van Europan 6, kreeg van de Groningse corporatie Nijestee de ontwerpopdracht voor drie patiovilla's in Groningen. Als alles meezit zal de bouw van deze woningen in september van start gaan. Voor het prijswinnende ontwerp Urban Symbiosis hebben ze van de gemeente een studieopdracht gekregen. Daarnaast hebben ze meegedaan aan tal van ontwerpwedstrijden, geven ze regelmatig lezingen en is hun werk gepubliceerd in diverse architectuurtijdschriften. In de galerie van het Spaanse tijdschrift El Croquis in Madrid was een tentoonstelling te zien van hun werk.

Patrick Meijers, Ilse Castermans, Peter Knaven
winnaars in Hoogvliet met het plan RH 001.
Met hun bureau CIMKA hebben ze sinds de prijsuitreiking aan diverse projecten gewerkt, zoals aan de prijsvraag Stadskantoor Rotterdam - waarvoor ze een nominatie ontvingen - ze hebben de uitbouw van een woonhuis in Waalre gerealiseerd, alsmede het interieur van een woonhuis in Utrecht, en ze hebben een ontwerp gemaakt voor een hotel in Turkije. Het project in Hoogvliet ligt momenteel stil in afwachting van een milieumeting van de A15 en de verdere planontwikkelingen voor de aanliggende woonwijken.

Regis Verplaetse, Chris Burton, Eddy Joaquim
winnaars in Lelystad met het plan Utopia Revisited Het winnen van Europan was voor de winnaars aanleiding om het bureau UR architects te starten. Later is Nikolaas Vande Keere opgenomen in het team. Inmiddels hebben ze in opdracht van de gemeente Lelystad een vervolgstudie verricht naar de haalbaarheid van het prijsvraagconcept. De resultaten van de studie zijn positief ontvangen en momenteel wachten ze op een officiële reactie van de gemeente.

Amsterdam-Osdorp

In 1996 won Floor Arons de Europan 4-prijsvraag voor de locatie Amsterdam-Osdorp. Na het winnen van Europan richtte Arons met Arnoud Gelauff het bureau Arons en Gelauff Architecten op, dat gevestigd is in Amsterdam en momenteel uit tien medewerkers bestaat. Reeds vier jaar na het winnen van Europan werd gestart met de bouw van het ontwerp dat Arons en Gelauff verder ontwikkelden in opdracht van woningbouwvereniging Het Oosten en aannemer Kondor Wessels. Het project, dat zich bevindt op de oorspronkelijke Europan 4-locatie Osdorpplein, zal in september 2002 worden opgeleverd. In het prijsvraagontwerp voor deze locatie werden voorstellen gedaan voor verbetering van de relaties tussen de verschillende delen van het centrum van Osdorp. Wederopbouwblokken werden gemoderniseerd, nieuwe woningen toegevoegd en in de straten keerde een autoluwe jarenvijftig-idylle terug.
Het toegevoegde nieuwe woonblok zoals nu gerealiseerd, omvat 112 woningen, 1.200 m² bedrijfsruimte, 111 parkeerplaatsen en 2.000 m² openbare ruimte.
Zoals gebruikelijk zal ook voor dit project een realisatieboekje worden gemaakt, waarin onder andere de verschillende woningtypes (26 types) aan bod komen. Ook zullen de toekomstige bewoners ondervraagd worden over hun motivatie bij de keuze voor een bepaald woningtype. Voor meer informatie over Arons en Gelauff: www.aronsengelauff.nl

Onderzoek tien jaar Europan in Nederland

Het eerder aangekondigde onderzoek naar de resultaten van tien jaar Europan in Nederland is inmiddels goed op gang. Het onderzoek wordt gedaan door vier onderzoekers: Margriet Pflug, Ivan Nio, Ton Verstegen en Pieter Rings. De meeste gesprekken hebben plaatsgevonden en de archieven zijn uitgeplozen. De onderzoekers beschrijven nu de resultaten van hun werk, waarna Arnold Reijndorp, coördinator van het onderzoek, de conclusies zal samenvatten.

Janwillem Schrofer vertrekt

Na zes jaar de functie van voorzitter van de stichting Europan Nederland met grote bevlogenheid te hebben vervuld, is de maximale bestuurstermijn voor Janwillem Schrofer op 1 juli aanstaande verstreken. Schrofer is erin geslaagd, naast zijn drukke werkzaamheden als algemeen directeur van de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam en zijn voorzitterschap van de jury's van de Prix de Rome, Europan Nederland in een rustig vaarwater te brengen. Europan Nederland is een organisatie geworden met een uitgebalanceerd samengesteld en interessant bestuur en een goed functionerend projectbureau. Binnen het bestuur beheerde Schrofer de portefeuilles algemene zaken, strategisch beleid (ook internationaal) en prijsvraagzaken, waaronder jurering. Met name wat betreft de jurering zijn tijdens zijn voorzitterschap veranderingen tot stand gekomen die leidden tot meer betrokkenheid van de beschikbaarstellers van locaties bij Europan en verlichting van het jureringsproces voor de juryleden. Dit zijn grote verbeteringen. Ook op het internationale speelveld heeft de Nederlandse voorzitter zich als lid van de Executive Committee ingezet voor verdere verbetering van de internationale structuur. Het proces dat tot verbeteringen moet leiden is nog niet afgerond, maar in elk geval wel op gang gebracht. Janwillem Schrofer zal worden opgevolgd door Bert van Meggelen.

Activiteitenverslag 2001

Ook dit jaar heeft Europan Nederland een verslag geschreven over de activiteiten die het voorgaande jaar zijn ontwikkeld. Het was een hectisch jaar, waarin jurering, prijsuitreiking, tentoonstelling en internationale eindmanifestatie plaatsvonden, de publicatie van de resultaten van Europan 6 werd gemaakt en waarin ook in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 samen met Archiprix en Prix de Rome de programmaserie Coming Soon! in de Van Nellefabriek in Rotterdam werd georganiseerd. Belangstellenden kunnen bij het projectbureau een exemplaar van het verslag opvragen (t: 010 440 12 38; e: office@europan.nl).

Europan op het web

Sinds een aantal weken heeft Europan Nederland een nieuw internetadres, waardoor het nog gemakkelijker is geworden om ons te traceren op de digitale snelweg. Het nieuwe adres luidt: www.europan.nl. De website is geactualiseerd met o.a. informatie over Europan 7, Europan- publicaties en weblinks naar de andere Europan-landen en verwante instellingen. Ook het e-mailadres van het projectbureau is gewijzigd: office@europan.nl