CBS

Consumptiegroei eerste kwartaal stabiel

In het eerste kwartaal van dit jaar is de binnenlandse individuele consumptie toegenomen, maar de groei is bescheiden. Het volume is 1,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, zo blijkt uit CBS-cijfers. De groei in het eerste kwartaal ligt daarmee in dezelfde orde van grootte als de gemiddelde stijging vorig jaar. In 2001 bedroeg de volumegroei van de binnenlandse consumptie 1,8 procent.

Bescheiden groei bij duurzame goederen
Aan duurzame goederen is in het eerste kwartaal van dit jaar, voor prijsverandering geschoond, 1,5 procent meer besteed dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bij veel duurzame goederen, waaronder kleding, schoenen, meubels en huishoudelijke artikelen, vallen de bestedingen dit jaar in het eerste kwartaal lager uit dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het groeicijfer van de duurzame goederen is enigszins geflatteerd door een stijging van bijna tien procent bij de aankoop van voertuigen. Hier was het niveau begin vorig jaar relatief laag. In de laatste maanden van 2000 werd namelijk geanticipeerd op de BTW-verhoging per 1 januari 2001. De volumegroei van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen in het eerste kwartaal is licht positief (0,3 procent). Bij deze consumptiecategorie nemen de voor prijsverandering gecorrigeerde bestedingen de laatste jaren slechts weinig toe. Vorig jaar werd zelfs iets minder uitgegeven dan in 2000.

Groeitempo diensten vertraagt verder
Aan diensten is in het eerste kwartaal 1,9 procent meer uitgegeven. De sterkste volumetoename heeft zich voorgedaan bij de uitgaven aan vervoer en communicatie. Ook bij medische diensten en welzijnszorg ligt de groei boven het gemiddelde van alle diensten samen. Het groeitempo van de bestedingen aan diensten loopt gestaag terug. Vorig jaar werd hieraan gemiddeld 2,6 procent meer besteed, in het jaar 2000 bedroeg de volumegroei nog 3,6 procent. De uitgaven aan diensten vormen de grootste consumptiecategorie.

Technische toelichting
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van het voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd. Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2000 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen. De uitkomsten voldoen aan de internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR'95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse werkelijke individuele consumptie. Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën: voedings- en genotmiddelen (in 2001 aandeel 11%), duurzame goederen (18%), overige goederen (13%) en diensten (58%).

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mw. K. van der Ven, tel. (070) 337 48 66.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-104
30 mei 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht