Gemeente 's-Hertogenbosch

Beleidsvisie zaalsportaccommodaties

do 30 mei 2002

Op 28 mei 2002 is de definitieve beleidsvisie zaalsportaccommodaties door het college vastgesteld. In de beleidsvisie staat beschreven dat zaalsportaccommodaties worden gebruikt voor twee doeleinden: sport en bewegingsonderwijs. De nota beperkt zich tot de beleidsvisie op zaalsportaccommodaties geredeneerd vanuit de sportbehoefte. De zaalbehoefte vanuit het bewegingsonderwijs wordt meegenomen in het Integraal Huisvestingsplan voor het Bewegingsonderwijs. Het combineren van het beleid met betrekking tot het bewegingsonderwijs en het zaalsportbeleid kan gevolgen hebben voor de keuzes die worden gemaakt over afstoten, renoveren of ontwikkelen van accommodaties.

Hoe tot stand gekomen

In 2001 is de beleidsnota "Bewegen Natuurlijk" gepresenteerd waarin het hernieuwde sport- en recreatiebeleid van de gemeente s-Hertogenbosch is weergegeven. Als nadere uitwerking voor het toekomstige beleid met betrekking tot de zaalsportaccommodaties is een discussienota beleidsvisie zaalsportaccommodaties gemaakt. In de nota is ingegaan op de bestaande situatie en zijn de nieuwe beleidsuitgangspunten en het voorgestelde beleid weergegeven. Alle sportverenigingen, commerciële sportaanbieders en welzijnsinstellingen hebben een concept toegestuurd gekregen. De discussienota is op een inspraakavond besproken met belanghebbenden en de binnengekomen reacties zijn meegenomen in de definitieve beleidsvisie zaalsportaccommodaties. Deze wordt onder meer aan alle zaalsportverenigingen toegestuurd.

Nieuwe uitgangspunten
De specifieke accommodatiewensen per gebruikersgroep (scholen, verenigingen en particulieren) maken dat vraag en aanbod niet altijd overeenkomen. Onderwijs maakt bij voorkeur gebruik van sportaccommodaties in de directe omgeving van de school, terwijl voor verenigingssporters zaken als grotere sportvloer en vrije speelhoogte alsmede de aanwezigheid van een foyer, prioriteit krijgen boven afstand. Tevens is de laatste jaren het aantal sport- en buurtsportactiviteiten behoorlijk uitgebreid, terwijl het aanbod van geschikte accommodaties hierbij achterblijft. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot nieuwe beleidsuitgangspunten:


1. Vraaggericht aanbod
Waar vroeger de sportaccommodatie vooral werd gebruikt voor de verenigingssport en waarbij vaak sprake was van een eenduidige indeling van de zaal, wordt tegenwoordig door steeds meer verschillende groepen gebruikgemaakt van de accommodatie. Elk van deze gebruikersgroepen heeft haar eigen specifieke wensen en om hier in de toekomst gericht op in te kunnen spelen zijn voor de verschillende gebruikersgroepen de kwalitatieve accommodatiewensen in beeld gebracht. Op deze wijze is het mogelijk te komen tot een meer vraaggericht aanbod.


2. Spreiding en concentratie
Grotere sportaccommodaties voor zaalsport en buitensport met een stedelijke functie worden zoveel mogelijk bij elkaar op enkele locaties in de stad gebouwd. Hierdoor is functiemenging mogelijk, kan er synergie ontstaan en is gemeenschappelijk gebruik van de infrastructuur mogelijk (concentratie). Aan de andere kant wordt er gestreefd naar spreiding van sportvoorzieningen over de hele stad. De leefkwaliteit van een wijk wordt hoger gewaardeerd wanneer sporters en recreanten hun hobby zo dicht mogelijk bij huis kunnen uitoefenen.