Gemeente Amersfoort

Rondetafelgesprek jongeren en horeca-ondernemers

datum: 29 mei 2002

Rondetafelgesprek jongeren en horeca-ondernemers Op verzoek van burgemeester Van Vliet van de gemeente Amersfoort heeft op 29 mei 2002 een rondetafelgesprek plaatsgevonden over discriminatie in het uitgaansleven van Amersfoort. Jongeren, horecaondernemers, politie, Kon. Horeca Nederland afdeling Amersfoort, de gemeente en het anti-discriminatiebureau hebben deelgenomen aan het gesprek. Gezamenlijke conclusie van dit overleg is:

- discriminatie op grond van huidskleur is onacceptabel
- toch komt het voor dat jongeren om onduidelijke redenen toegang wordt geweigerd

- alle aanwezigen zijn het erover eens dat goede afspraken noodzakelijk zijn.
De volgende afspraken zijn gemaakt:

- we houden vast aan de heldere regels zoals vastgelegd in het convenant veilig uitgaan;

- specifieke regels van een uitgaansgelegenheid zijn duidelijk zichtbaar aangebracht op de gevel van de betreffende horecagelegenheid;

- Jongeren die slechte ervaringen opdoen worden opgeroepen altijd een melding te doen bij het anti-discriminatiebureau in Amersfoort en/of aangifte te doen bij de politie;

- Horeca-ondernemers verzamelen eigen ervaringen of voorvallen. Deze zullen onder meer worden meegenomen tijdens regulier overleg tussen portiers en politie;

- over een half jaar wordt opnieuw bekeken wat de ervaringen zijn geweest in het uitgaansgebied van Amersfoort. Hierbij zullen de meldingen van het anti-discriminatiebureau en de van de horecaondernemers naast elkaar worden gelegd. Dan volgt opnieuw een rondetafelgesprek met dezelfde deelnemers.
N.B.: alle meldingen bij het anti-discriminatiebureau worden sowieso kort na elke melding voorgelegd aan de betreffende horecagelegenheid.
- Iedereen is het er over eens dat uitgaan in Amersfoort een leuke en gezellige ervaring moet zijn en blijven. Hiervoor is een gezamenlijke inspanning van alle partijen noodzakelijk.

Tijdens het rondetafelgesprek hebben alle partijen vrij hun ervaringen kunnen vertellen en is in een prettige sfeer met elkaar van gedachten gewisseld. Op 21 januari jongstleden hebben jongeren handtekeningen aangeboden aan de burgemeester om aandacht te vragen voor discriminatie onder jongeren bij uitgaansgelegenheden. Dit was onder meer aanleiding om een rondetafelgesprek te organiseren.