Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

30 - 5 - 2002

Reactie op Publicatie Gezondheidsnieuws

Ziekmakend karakter bloemen wetenschappelijk niet aangetoond

Leiden - Het weren van bloemen uit ziekenhuizen om redenen van infectiegevaar bij patiënten is onnodig. Tot deze conclusie komt de Werkgroep Infectiepreventie, die nationale richtlijnen opstelt voor infectiepreventie in de gezondheidszorg. Het gebruik van een snijbloemenvoedingsmiddel met een bacterieremmende bijwerking en het in acht nemen van normale hygiënemaatregelen zijn afdoende om infectiegevaar tot een minimum te beperken. Onder normale omstandigheden zijn bloemen in ziekenhuizen volledig op hun plaats. Dit stelt de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland namens de Nederlandse sierteeltsector in een reactie op een persbericht dat eerder vandaag is verzonden door het tijdschrift GezondheidsNieuws.
Op basis van uitspraken van een botanicus concludeert het tijdschrift: bloemen houden niet van zieke mensen. Een constatering en waarschuwing aan de lezers waarvoor geen wetenschappelijke grond is te vinden. Inmiddels is er bloemenvoedsel in de handel verkrijgbaar dat niet alleen een voedende werking heeft maar ook een bacterieremmende werking bezit. Normale hygiënische zorg, zoals handen wassen na het verversen van de vaas en het gebruik van vazen die niet al te snel omvallen zijn afdoende om besmetting met micro-organismen te voorkomen.

Geen wetenschappelijke grond
Uit een aantal internationale onderzoeken blijkt dat bloemen en vooral bloemenwater
ziekteverwekkende organismen (zogenaamde pathogene micro-organismen) bevatten. Een
directe relatie tussen de micro-organismen en infecties bij patiënten kon echter niet worden
aangetoond. In de wetenschappelijke literatuur die door de Werkgroep Infectiepreventie is
achterhaald, komt geen enkel geval voor van een patiënt die een infectie heeft opgelopen
door bloemen of bloemenwater. De Werkgroep Infectiepreventie stelt landelijke richtlijnen
voor infectiepreventie op die, na goedkeuring door de Gezondheidsraad, bindend zijn voor
gezondheidszorginstellingen in Nederland.

Oplossing
Daarnaast is bacterievorming eenvoudig tegen te gaan door het gebruik van snijbloemenvoeding, dat veelal in een zakje wordt meegeleverd. Het door TNO onderzochte bloemenvoedingsmiddel Chrysal Clear blijkt naast een voedende werking ook een bacterieremmende bijwerking te hebben. Doordat de bloemen worden gevoed en de groei van micro-organismen wordt tegengegaan hoeft het water niet dagelijks te worden ververst, maar slechts eenmaal per week. Het bijvullen van de vaas met een oplossing van het snijbloemenvoedsel in vers kraanwater is voldoende.