Provincie Groningen

Groningen, 28 mei 2002 Besluitenlijst nr.19

1. GS hebben besloten een bijdrage van 17.500,- beschikbaar te stellen aan het waterschap Lauswalden voor een onderzoek naar de integrale aanpak van de uitvoering van groot onderhoud aan de waterlopen en de ecologische verbindingszone R1. Deze ecologische verbindingszone verbindt natuurgebieden van het Lauwersmeer met die van het Zuidelijk Westerkwartier. Het onderzoek is nodig om de ecologische verbindingszone verder uit te werken en om ook rekening te houden met andere functies en de haalbaarheid ervan.
2. GS hebben besloten een subsidieverzoek van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal voor formatie-uitbreiding af te wijzen, omdat de provincie geen formatieplaatsen subsidieert. De provincie doet de suggestie formatieplaatsen te delen met bijvoorbeeld het Veenkoloniaal Museum Veedam of de kloosterenclave Ter Apel, omdat dit dat het efficiënter is. Daarnaast stellen GS voor subsidie aan te vragen bij het nog op te richten Huis voor Groninger Cultuur.
3. GS hebben besloten opdracht te verlenen aan Adviesbureau Boersma en Van Alteren voor het opstellen van een Verkenningennota en ondersteuning van de verkenningenstudie STOV. Deze werkzaamheden moeten resulteren in het advies aan de minister voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur Transport (MIT). Met de opdracht is een bedrag van 43.300,- gemoeid.

4. GS hebben besloten een subsidieverzoek van SeniorGids uit Tilburg voor het Senioren Computer & Internet Project af te wijzen, omdat er op dit gebied voldoende lokaal aanbod aanwezig is dat laagdrempeliger is.

5. GS hebben besloten een viertal subsidieverzoeken op het terrein van sport af te wijzen. Het Internationaal Vliegerfestival Lauwersmeer en het Nederlands Acrobatiekfestival Groningen, omdat deze sporten niet erkend worden door het NOC/NSF. Het Wereldkampioenschap Korfbal voor Studenten, omdat het een internationaal kampioenschap betreft en de Groninger Reddingsbrigade, omdat de aanvraag betrekking heeft op materiaalkosten.

6. GS hebben besloten een subsidieverzoek ten behoeve van het Tijdschrift Beweging in Beeld af te wijzen omdat hiervoor geen mogelijkheden zijn binnen de beschikbare kredieten.
7. GS hebben besloten de budgetafspraken met het Frysk Toaniel Stifting Tryater voor de periode 2001-2004 vast te stellen op een subsidie van 27.181,- per jaar, conform de afspraken in de Cultuurnota 2001-2004.

8. GS hebben besloten de budgetafspraken met Stichting De Citadel Jeugdtheater voor de periode 2001-2004 vast te stellen op een subsidie van 70.654,- conform de afspraken in de Cultuurnota 2001-2004.

9. GS hebben bericht ontvangen van het Ministerie van OCenW, dat de Provincie in 2002 alsnog het resterende bedrag aan rijksmiddelen beeldende kunst en vormgeving 1998-2000 na vaststelling van rijksbijdrage over betreffende jaren kan besteden. Het betreft hier een bedrag van in totaal 73.806,-. GS hebben vandaag besloten 39.100,- van deze subsidie te besteden ten behoeve van het beleid opdrachten kunst en vormgeving in openbare ruimte, namelijk de aanschaf van 200 CD-rom's van het Centrum Beeldende Kunst in het kader van het symposium "opdrachtgeverschap beeldende kunst en vormgeving" op 26 september 2002 en twee publicaties en een kunstmanifestatie in het kader van Masterplan Vormgeving vaarweg Lemmer-Delfzijl. Ten behoeve van het beleid kunstuitlenen en artotheken willen GS 34.706,- besteden. Voor de vergroting cultuurbereik van kunstuitlenen in de provincie Groningen (buiten de gemeente Groningen). Het betreft hier met name digitalisering van de collectie om te komen tot een toekomstige collectiemobiliteit.

10. GS hebben, op grond van de toegezonden begroting, besloten een bedrag van 4.538,- te verlenen aan de Stichting Van Der Leeuw Lezing 2002.

11. GS hebben besloten een subsidie van 45.378,02 te verlenen aan Acantus Woongroep (voormalig Woningstichting Delfzijl) voor het project "Wel Thuis". Het project is opgezet via het steunsteemodel Oldambt, dit is een (ook landelijk ondersteund) voorbeeldproject om in plattelandsgebieden te komen tot een goede afstemming op het terrein van wonen, welzijn en zorg.