Gasunie


Gasunie sluit overeenkomst met Gaz de France over extra gasleveringen

Gasunie en Gaz de France, de Franse nationale gasmaatschappij, hebben hun samenwerking verstevigd met het sluiten van een overeenkomst voor de levering van extra gas. De nieuwe leveringen zullen van start gaan in 2003 voor een periode van tien jaar op basis van een flexibel leveringsschema. Binnen het raamwerk van dit schema zal Gasunie een maximum van 2,5 miljard kubieke meter gas (Groningen-gas equivalent) op jaarbasis leveren op bestaande exportpunten aan de Nederlands-Belgische grens. De omvang van de leveringsovereenkomst zal in totaal circa 20 miljard kubieke meter bedragen.

De overeenkomst voor deze additionele leveringen stelt Gasunie in staat om haar positie als flexibele leverancier in Frankrijk te verstevigen. Voor Gaz de France brengt het de mogelijkheid met zich mee een fijn-afstemming te realiseren in de balans van haar reeds ruim gediversifieerde portfolio van inkoopcontracten.

Het eerste contract voor gaslevering vanuit Nederland aan Gaz de France dateert uit 1966; sinds 1967 hebben op basis hiervan leveranties plaatsgevonden. De verkopen van vorig jaar, ter grootte van 5,7 miljard kubieke meter, vallen onder een tweede contract, dat in 1986 werd afgesloten. Met inbegrip van de zojuist overeengekomen leveranties kunnen de hoeveelheden die Gaz de France van Gasunie betrekt, de komende jaren oplopen tot een niveau van 8 miljard kubieke meter per jaar.

Gaz de France betrekt niet alleen via langetermijncontracten gas van Gasunie, maar ook van enkele Nederlandse kleine velden, Noorwegen, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Voorts importeert zij LNG (vloeibaar aardgas) vanuit Algerije, Nigeria en in de nabije toekomst Egypte.

---