FNV

FNV inventariseert regels over uiterlijk werknemers ARBO - arbo@dds.nl

Kleding, haardracht en versierselen, zoals oorbellen, piercings en tatoeages. In diverse bedrijven worden werknemers beperkt in hun vrijheid zich naar eigen smaak te kleden, te tooien of te kappen. De FNV inventariseert dergelijke bedrijfsregels. Daartoe opent de FNV een tweedaagse telefonische meldlijn, een speciale website en de mogelijkheid schriftelijk te reageren. Regelmatig krijgt de FNV signalen over werknemers die problemen met hun baas hebben over hun uiterlijk. Tegelijkertijd constateert de vakcentrale dat er weinig helderheid bestaat over de toelaatbaarheid van dergelijke regels en voorschriften. Ook uitspraken van de rechters bieden onvoldoende houvast. Om meer helderheid te scheppen in die onoverzichtelijke situatie wil de FNV eerst onderzoeken wat de problemen zijn die bij werknemers en binnen bedrijven leven. Het gaat daarbij nadrukkelijk om de gekozen uiterlijke verschijning op het werk, bepaalde kleding, haardracht en versierselen. Met behulp van de verzamelde gegevens wil de FNV een checklist opstellen waarmee werknemers, vakbondskader, ondernemingsraden, maar ook werkgevers aan de slag kunnen.
-Nu al is een speciale site operationeel waarop werknemers hun problemen kunnen melden: klik http://www.fnv.nl/?03interactie/uiterlijk/uiterlijk.html (hier).
-Op 19 en 20 juni 's-avonds van 18.00 tot 21.00 uur stelt de FNV een speciale meldlijn open: 0900 3 300 300. (10 cent p.m.)
-Daarnaast kunnen werknemers ook schriftelijk reageren: FNV - Uiterlijk en Werk, Antwoordnummer 250, 1000 PW Amsterdam

Meer arbo nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/arbo.