Gemeente Breda

30-05-2002

Premiebeleid sociale zaken aangepast

Om werklozen met een bijstandsuitkering te stimuleren werk te vinden, is er een landelijke premieregeling gekomen. De nieuwe regeling, Toetrederskorting genaamd, bedraagt eenmalig e 2269,- en wordt uitgevoerd door de Belastingdienst.
De korting vervangt de gemeentelijke werkaanvaardingspremie van e 1815,-.
Klanten van Sociale Zaken die het werk gaan en niet langer zijn aangewezen op een bijstandsuitkering, kunnen de Toetrederskorting aanvragen bij de Belastingdienst. Door deze wijziging is een aanpassing van het gemeentelijke premiebeleid noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders legt deze beleidswijziging binnenkort voor aan de gemeenteraad.

De Toetrederskorting is een van de wijzigingen in de Wet Inkomstenbelasting die per 1 januari van dit jaar van kracht werd. Het bedrag wordt in drie fasen aan de rechthebbenden uitgekeerd. Naast de Toetrederskorting die, zoals gezegd de gemeentelijke werkaanvaardingspremie vervangt, kent en handhaaft de gemeente nog een aantal mogelijkheden om bijstandsklanten te ondersteunen bij het vinden van een baan. Zo kunnen alleenstaande ouders een financiële bijdrage krijgen voor de kinderopvang als zij gaan werken of scholing of een opleiding volgen die nodig is om een baan te vinden. Bredase werklozen die als vrijwilliger aan de slag gaan via de Bredase Vrijwilligerscentrale kunnen een onkostenvergoeding krijgen. Tot slot is een onkostenvergoeding ook mogelijk als mensen een noodzakelijk educatief traject zoals taalonderwijs succesvol afronden dat op de langere termijn kan leiden tot een vaste baan of vrijwilligerswerk.

Met dit totale premie- en onkostenvergoedingenbeleid hoopt de gemeente meer werklozen te stimuleren een baan te vinden, opleiding of scholing te volgen die hun kansen op werk vergroot, of vrijwilligerswerk te aanvaarden als een gewone baan (nog) niet direct mogelijk of verplicht is. Hiermee kan worden voorkomen dat deze groep mensen in een sociaal isolement terechtkomt.

Breda, 30 mei 2002