NMBS

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van maandag 27 mei tot zondag 30 juni 2002

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven.

Het spreekt voor zich dat niet alle 41 werven even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 21 werken gepland in de week van 27 mei tot 2 juni, 31 werven in de week van 3 tot 9 juni, 25 in de week van 10 tot 16 juni, 25 in de week van 17 tot 23 juni en tenslotte 21 in de week van 24 tot 30 juni.

Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind mei 2002:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2006. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Sporen 3 en 4 zijn buiten dienst.
3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn 36 - Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijnen 154 - 166 - 165 - 167 - Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot december 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken.

7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

8. Lijn 130 A Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd, wat tot kleine vertragingen leidt. Er is slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Lobbes. Op 3 december 2001 werd de dienstregeling aangepast. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.
9. Lijn 36 C Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven: Tot de zomer van 2003 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem -
Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

10. Lijn 166 Dinant - Bertrix: Tot 14 juni 2002 wordt gewerkt aan het ruimteprofiel van de tunnels in Vonêche en Gedinne. Tot dan wordt de spoorlijn tussen Beauraing en Gedinne elke weekdag van 8u40 tot 16u30 onderbroken voor het treinverkeer. De dienstregelingen zijn bijgevolg aangepast en er rijden vervangingsbussen.
11. Lijn 108 La Louvière Zuid - Binche: Van 18 februari tot 15 december kunnen de treinen als gevolg van werken maar over een spoor rijden tussen deze twee stations.


* Tijdens de week, van La Louvière naar Binche: De piekuurtrein van 16u55 vanuit Schaarbeek zal maar rijden tot La Louvière Zuid. De ir-treinen vanuit La Louvière Zuid die vertrekken om xu28 (behalve die om Binche aankomt om 23u53) zullen 6 minuten vertraging oplopen tussen La Louvière Zuid en Binche.

* Tijdens de week, van Binche naar La Louvière: De piekuurtrein die normaal om 6u53 uit Binche vertrekt, zal er nu 5 minuten eerder vertrekken naar La Louvière. De rest van zijn rit rijdt hij volgens de normale dienstregeling (vertrek uit La Louvière Zuid om 7u10).

* Op zaterdagen, zondagen en feestdagen, van La Louvière naar Binche: De ir-treinen vanuit La Louvière Zuid (behalve die om 21u03 in Binche aankomt) vertrekken een minuut vroeger vanuit La Louvière Zuid naar Binche.


12. Lijn 165 Libramont - Virton: Sinds 18 maart, en tot 14 juni zijn er electrificatiewerken en werken aan een brug tussen Florenville en Virton, op weekdagen van 7u50 tot 15u00. Omdat de beide sporen buiten dienst zijn, wordt een vervangende bus ingelegd tussen deze twee plaatsen. Dit brengt een vertraging met zich mee van 15 à 20 minuten in de richting van Virton. In Bertrix en Libramont wordt de aansluiting verzekerd.

13. Lijn 75 Gent - Rijsel en Lijn 73 Deinze - De Panne: Tijdens de weekends van 25-26 mei en 1-2 juni staan er infrastructuurwerken op het programma tussen Gent-Sint-Pieters en De Pinte. Daardoor kunnen de treinen hier maar over een spoor. De L-trein Gent-Sint-Pieters - Ronse rijdt niet tussen Gent en De Pinte.


* In de richting van De Pinte: de ir f-treinen Mechelen - Gent - Kortrijk hebben richting Kortrijk een tiental minuten vertraging. De IC C-treinen Antwerpen - Moeskroen - Rijsel rijden richting Rijsel met een vijftal minuten vertraging. De ir I-treinen Brussel
- Gent - De Panne rijden eveneens met een vertraging van een vijftal minuten richting De Panne.

* In de richting van Gent: de ir f-treinen Kortrijk - Gent - Mechelen hebben richting Mechelen een vijftal minuten vertraging. De IC C-treinen Rijsel- Moeskroen - Antwerpen rijden richting Antwerpen met een tiental minuten vertraging. De ir I-treinen De Panne - Gent - Brussel rijden eveneens met een vertraging van een tiental minuten richting Brussel en Schaarbeek.


14. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Van 27 mei tot 28 juni (op weekdagen, behalve op schoolwoensdag) gebeuren werken aan de bovenleiding. Hierdoor is er dan treindienst op enkel spoor tussen Naninne en Assesse. De L-treinen tussen Namen en Ciney (met Ciney als eindstation) worden geschrapt. De L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen nemen van 10u tot 16u deze dienst over. Op die manier rijdt er om de twee uur één trein tussen Namen en Ciney.
15. Lijn 42 Luik - Gouvy - Luxemburg: Van27 mei tot 2 juni wordt gewerkt op het Luxemburgse spoornet. Van zondag 26 mei om 22u30 tot maandag 3 juni om 3u50 rijden de treinen niet tussen Gouvy en Troisvierges. Ze worden vervangen door een busdienst. In de richting van Luk rijden de treinen met een vermoedelijke vertraging van 5 à 10 minuten.

16. Lijn 42 Luik - Gouvy - Luxemburg: Van27 mei tot 24 juni worden 's nachts tussen Rivage en Gouvy werken aan de elektrische installaties uitgevoerd. De laatste treinen die 's avonds rijden tussen Rivage en Gouvy worden vervangen door een busdienst.
17. Lijn 35 Leuven - Hasselt: tussen Testelt en Diest worden in de weekends van 01-02 en 08-09 juni de sporen vernieuwd, tussen 8h30 en 16h30. Dit brengt een vertraging van minder dan 5 minuten met zich mee.

18. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 01-02, 08-09 en 15-16 juni zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Luttre en Nijvel. Daarom moeten de treinen hier over een spoor, met een vijftal minuten vertraging tot gevolg.

19. Lijn 78 Bergen - Doornik: Tussen Saint-Ghislain en Antoing worden tijdens de weekends van 01-02, 15-16, 22-23 en 29-30 juni onderhoudswerken aan de sporen uitgevoerd en er wordt een brug herschilderd. De treinen moeten daarom tussen Saint-Ghislain en Blaton of tussen Blaton en Antoing over een sporr, wat lichte vertragingen geeft.

20. Lijn 130 Charleroi - Namen: Tijdens de weekends van 01-02 en 08-09 juni zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Charleroi-Zuid en Châtelet. Omdat de treinen plaatselijk worden omgeleid, geeft dit een vijftal minuten vertraging.

21. Lijn 53 Mechelen - Leuven: Op zondag 2 juni en tijdens de weekends van 8-9, 15-16, 22-23 en 29-30 juni worden tussen Muizen en Leuven verschillende onderhoudswerken aan de sporen uitgevoerd. De treinen hebben hierdoor een vertraging van een vijftal minuten, want tussen Muizen en Leuven moeten ze over een spoor.
22. Lijn 154 Namen - Dinant: Van 3 juni tot 1 juli worden tussen Namen en Yvoir de dwarsliggers vernieuwd. Daarom moeten de treinen achtereenvolgens over een spoor tussen Namen, Jambes, Lustin en Yvoir. De IC M-trein Brussel-Dinant rijdt in beide richtingen met ongeveer een vijftal minuten vertraging. Voor sommige piekuurtreinen moet hierdoor de dienstregeling worden aangepast.
23. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Op de woensdagen 5, 12, 19 en 26 juni wordt het spoor onderhouden tussen Haversin en Marloie. Daarom moeten de treinen hier over een spoor. Daarom wordt de dienstregeling van sommige P-treinen tussen Ciney en Libramont aangepast.

24. Lijn 21 A Genk - Hasselt: Tijdens de weekends van 8-9, 15-16, 22-23 en 29-30 juni, en op zondag 7 juli, zijn er op deze lijn moderniseringswerken. In de richting van Genk rijden de treinen daarom met 5 à 10 minuten vertraging. De busaansluitingen in Genk kunnen daardoor niet verzekerd worden.

25. Lijn 34 Hasselt - Luik: Tijdens het weekend van 8-9 juni zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Tongeren en Bilzen. Daarom moeten de treinen hier over een spoor, van zaterdag 9h00 tot zondag 17h20. De ir C-treinen Luik - Tongeren - Hasselt rijden met een vijftal minuten vertraging.

26. Lijn 25 Brussel - Antwerpen: Op zaterdag 8 juni en tijdens de weekends van 22-23 en 29-30 juni worden de sporen vernieuwd tussen Brussel en Vilvoorde. De treinen rijden via een parallelle reisweg en lopen hierdoor een vertraging van een vijftal minuten op.
27. Lijn 50 Gent-Sint-Pieters - Denderleeuw - Brussel en Lijn 122 Gent-Sint-Pieters - Zottegem: Tijdens het weekend van 8-9 juni wordt gewerkt tussen Schellebelle en Gent-Sint-Pieters: in Wetteren wordt een onderdoorgang gebouwd, in Kwatrecht wordt een brug gemoderniseerd en in Merelbeke wordt een voetgangersbrug afgebroken. Daarom wordt de spoorlijn buiten dienst gesteld. De ir f-treinen Kortrijk - Mechelen en de ir h-treinen Gent-Sint-Pieters
- Brussel-Nationaal-Luchthaven rijden dan niet tussen Gent-Sint-Pieters en Schellebelle en worden vervangen door een busdienst. Opgelet: Met de bus duurt dit traject 40 minuten langer dan per trein. Ook de L-treinen tussen Gent-Sint-Pieters en Zottegem worden vervangen door een busdienst. De stations tussen Schellebelle en Gent-Sint-Pieters worden bediend door deze bussen. Daarom wordt de dienstregeling van de treinen tussen Zottegem en Geraardsbergen aangepast.

28. Lijn 66 Brugge-Kortrijk: Tijdens de weekends van 8-9 en 15-16 juni wordt een overweg tussen Zedelgem en Torhout gemoderniseerd. Treinen rijden over enkel spoor tussen die twee stations. De L-treinen lopen in beide richtingen een vertraging op van ongeveer 10 minuten.

29. Lijn 118 La Louvière - Charleroi-Zuid: Tijdens het weekend van 8 en 9 juni worden de voedingskabels tussen La Louvière-Zuid en Piéton vernieuwd. Kleine vertragingen mogelijk.
30. Lijn 162 Namen-Luxemburg: De weekends van 8-10, 15-17, 22-24 en van 29 juni op 1 juli, telkens van zaterdagmorgen tot maandag 16h00, gebeuren onderhoudswerkzaamheden. Treinen rijden op een spoor tussen Autelbas en Kleinbettingen. De P-trein die in Aarlen vertrekt om 7h26 richting Luxemburg wordt maandagmorgen geschrapt.
31. Lijn 12 Antwerpen - Essen: Op zondag 9 juni zijn moderniseringswerkzaamheden gepland tussen Antwerpen-Schijnpoort en Luchtbal. Beide sporen moeten hiervoor buiten dienst worden gesteld. De treinen worden plaatselijk omgeleid, wat lichte vertragingen (ca. 5 minuten) met zich meebrengt. De L-treinen stoppen uitzonderlijk niet in Luchtbal. De reizigers kunnen gebruik maken van de stopplaats Antwerpen-Noorderdokken.
32. Lijn 27 Brussel - Antwerpen: De spoorinfrastructuur tussen Mechelen en Kontich wordt op zondag 9 juni vernieuwd. Beide sporen gaan buiten dienst. De ir a-treinen Leuven - Antwerpen/Sint-Niklaas rijdt dan niet tussen Mechelen en Antwerpen-Centraal. Dit is voortaan iedere zondag het geval.
33. Lijn 96 Brussel-Zuid - Quévy: Op zondag 9 juni worden de wissels tussen Ghlin en Jurbeke onderhouden. De treinen rijden afwisselend over een spoor tussen 8u00 en 16u00. De ir j-treinen Quévy-Brussel richting Quiévrain vertrekken met een vertraging van 5 à 10 minuten uit Jurbeke op de pare uren. De L-treinen rijden met een vertraging van 5 à 10 minuten tussen Jurbeke en Bergen op de onpare uren.

34. Lijn 50 Gent-Sint-Pieters - Denderleeuw - Brussel-Zuid: Tijdens de weekends van 15-16 en 22-23 juni worden de dwarsliggers tussen Jette en Ternat vernieuwd. Er blijft dan slecht een spoor beschikbaar tussen beide stations. De L-treinen Aalst-Brussel-Zuid rijden op die dagen niet verder dan Brussel-Noord en komen daar 10 à 15 minuten later toe. In de andere richting vertrekken de treinen ook vanuit Brussel-Noord en ze doen die 3 minuten later dan normaal.

35. Lijn 35 Leuven-Hasselt: Ter hoogte van Schulen worden de wissels vernieuwd tijdens de weekends van 15-16 en 22-23 juni. Tussen Diest en Hasselt moeten de trienen over een spoor, wat voor een vertraging zorgt van 5 à 10 minuten. Op de zondagen van die twee weekends vertrekken de ir c-treinen Luik-Guillemins - Antwerpen-Centraal 4 minuten vroeger in Hasselt. Vanaf Diest respecteren ze weer de gebruikelijke dienstregeling.
36. Lijn 130 Namen-Charleroi: Tijdens de weekends van 15-16 juni worden de sporen onderhouden tussen Ronet en Floreffe. De IC D treinen Herstal - Rijsel en de L-treinen lopen 5 à 10 minuten vertraging op.

37. Lijn 96 Brussel-Zuid - Quévy: Tijdens het weekend van 22-23 juni wordt een overweg hersteld tussen Jurbeke en Neufvilles. Tussen die stations rijden de treinen over een spoor. De ir j-treinen Brussel-Quévy lopen richting Quiévrain een vertraging van 10 minuten op voorbij Zinnik.

38. Lijn 161 Brussel - Namen: Tijdens de weekends van 22-23 en 29-30 juni wordt gewerkt aan een steunmuur tussen Rhisnes en Namen. Tussen deze twee stations moet het treinverkeer dan over één spoor. De IC J-treinen Brussel - Namen - Luxemburg en de IC M-treinen Brussel - Namen - Dinant doen vijf minuten langer over hun rit.

39. Lijn 125 Namen - Luik: Onderhoudswerken aan de sporen tussen Amay en Engis tijdens het weekend van 22 en 23 juni zorgen ervoor dat het treinverkeer hier dan maar over een spoor kan, met lichte vertragingen tot gevolg.

40. Lijn 37 Luik - Aken: Op zaterdag 8 juni en tijdens de weekends van 22-23 en 29-30 juni gebeurt onderderhoud aan de elektrische voedingskabels tussen Verviers en Dolhain. Er is slechts een spoor beschikbaar tussen beide stations. Sommige treinen rijden niet verder dan Welckenraedt. De klanten van de IC A Eupen - Brussel - Oostende en de Thalys-treinen ondervinden 5 minuten vertraging. Een aantal IC A-treinen houdt uitzonderlijk halt in Welckenraedt.
41. Lijn 130 Namen-Charleroi: Onderhoudswerkzaamheden tussen Franière en Jemeppe tijdens het weekend van 29 en 30 juni. Doordat de treinen over een spoor moeten, lopen de IC D-treinen Herstal-Rijsel en de L-treinen een vertraging van 5 à 10 minuten op.

© 2002 NMBS