Politie Midden- en West Brabant

Illegalen opgepakt

Datum: 30/5/2002
Auteur: Jan Clarijs

Tijdens controles door de Vreemdelingendienst van de politie Midden en West Brabant en de Arbeidsinspectie regio zuid en oost zijn op 28 en 29 mei bij land- en tuinbouwbedrijven in Alphen en Made in totaal 18 vreemdelingen betrapt terwijl ze illegaal aan het werk waren. Bij een soortgelijke controle, maar dan bij een poetsbedrijf in Roosendaal werden 12 illegale vreemdelingen op werken betrapt. Alle aangehouden vreemdelingen moeten Nederland onmiddellijk verlaten.

Op 28 mei troffen de controlerende ambtenaren op een aardbeienveld in Alphen 7 Bulgaren, 1 vrouw en 6 mannen, die daar illegaal aan het werk waren. Ze waren daar via een uitzendbureau in België voor een bedrijf in Poederoijen aan de slag.
De controle in Made was op 29 mei in 2 kassen van een tuinbouwbedrijf waar mensen met komkommerpluk- en verpakkingswerk bezig waren. Van 9 van hen waren geen papieren beschikbaar en van 2 anderen wel, maar daarbij ging het om kopieën van valse paspoorten. Drie andere vreemdelingen waren wel legaal in Nederland, maar mochten niet of nog niet werken. Van de 11 aangehouden vreemdelingen kwamen er 8 uit Turkije, 2 uit Bulgarije en 1 uit Irak.
Bij het bedrijf in Roosendaal werden op 28 mei 14 mensen werkend aangetroffen. Twaalf van hen waren illegaal. Het betroffen 10 Bulgaren, 8 mannen en 2 vrouwen, en 2 Poolse vrouwen. Alle betrokken vreemdelingen hebben de aanzegging gekregen dat ze Nederland onmiddellijk moeten verlaten. Hun paspoorten zijn van betreffende stempels voorzien. De verschillende werkgevers kunnen via de Arbeidsinspectie forse boetes tegemoetzien.

De controles passen in een actie die de Vreemdelingendienst en de Arbeidsinspectie samen hebben opgezet. Tot half november zullen mensen van beide diensten deze controles veelvuldig houden om de illegale arbeid in de land- en tuinbouwsector zoveel mogelijk tegen te gaan. Het plan om samen op te trekken bij de aanpak van illegale arbeid in de Land- en tuinbouwsector is ingegeven door in het recente verleden geconstateerde misstanden in met name het Westland en Limburg. Veel vreemdelingen, met name uit Oostbloklanden, werden daar ingezet om te helpen bij de oogst. De vreemdelingen waren vaak illegaal in Nederland of werkten zonder vergunning. Het vermoeden bestaat dat dit in de regio Midden en West Brabant niet anders is en er loonbedrijven zijn die illegale vreemdelingen inzetten voor oogstwerk. Het is voor bedrijven in deze sector namelijk niet altijd even gemakkelijk om aan personeel te komen en dus vaak aantrekkelijk om buiten wettelijke regels om, mensen aan het werk te zetten.
Vreemdelingen namelijk die in Nederland willen werken hebben daarvoor een tewerkstellingsvergunning nodig. De werkgever is degene die zo'n vergunning bij een arbeidsbureau moet aanvragen. En juist dat laatste wordt in deze sector niet altijd gedaan. Vaak omdat het tijd kost, men de financiële consequenties als sociale lasten en verzekeringen niet wil dragen of gewoon omdat op voorhand al duidelijk is dat men de vergunning niet krijgt.

Bij de controles gaan steeds mensen van de Vreemdelingendienst en de Arbeidsinspectie samen op stap en bezoeken door de hele regio zowel grote als kleine bedrijven.
De bedrijven in deze sector zijn vooraf door de Arbeidsinspectie geinformeerd over de voorschriften die gelden bij het laten verrichten van arbeid door vreemdelingen en het feit dat ze daarop gecontroleerd kunnen worden.