Provincie Overijssel

Nieuwe commissaris Geert Jan Jansen wil provincie met smoel "Duidelijk keuzes maken. En keuzes duidelijk maken"

Niet Jaap de Hoop Scheffer of Hanja Maij-Weggen, zoals door de pers werd gesuggereerd, maar Geert Jansen wordt de nieuwe Commissaris van de Koningin in Overijssel. Is dat naar de zin van de Overijsselse inwoners die meegedacht hebben over de profielschets van de nieuwe topbestuurder?

"Overijssel zoekt een warme pleitbezorger van de provincie", zeiden Provinciale Staten - mede in opdracht van inwoners - tegen minister De Vries van Binnenlandse Zaken. Nou, die heeft de provincie gevonden. Want mr. Geert Jansen vindt Overijssel "een fantastische provincie: mooi, sterk, dynamisch en kansrijk." Hij voelt zich duidelijk thuis in het oosten van het land, heeft uit overtuiging gekozen voor Overijssel en wil dan ook midden in de provincie gaan wonen.

Oosten is te bescheiden

Het eerste wat Jansen gaat doen is: Overijssel promoten. Niet alleen buiten de provincie, maar ook binnen de provinciegrenzen. "Want", zegt hij: "de mensen in het oosten zijn te bescheiden. Weet wie je bent en wat je kunt en handel daarnaar; timmer wat meer aan de weg. Overijssel is een provincie die het verdient!"

Jansen vindt dat we ons niet moeten laten overrulen door de Randstad. En ook, dat we niet moeten berusten in dingen die niet goed gaan. "Kom er mee voor de draad, dan kunnen we zien wat we er aan kunnen doen", zegt hij. Dat was precies wat Provinciale Staten mede namens de inwoners hebben aangekaart bij de minister: zo'n type bestuurder ziet Overijssel graag komen. Maar merken we er straks ook iets van? Of gaat Jansen zich begraven in vergaderingen en paperassen en zien we hem nooit en nergens meer terug?

Jansen: "Ik overleg veel en als het even kan in het openbaar. Ik doe dat om veel te weten te komen. Want pas als je weet wat er echt speelt, kan je goede oplossingen bedenken. Dan kun je mensen en initiatieven bij elkaar brengen en dingen die vast zitten een zwieper geven. Dat is mijn eerste taak.

Ik ben dan ook erg voor openheid naar de inwoners toe. Mensen weten vaak heel goed welke problemen er spelen en welke kansen er zijn in hun eigen stad of dorp, maar ze weten niet altijd wat de provincie er aan doet, of de gemeente, of het waterschap, of het Rijk. En ze weten ook niet altijd waarom ze soms persoonlijk moeten wijken voor het algemeen belang. Dat moet veranderen. Inwoners moeten als eerste kunnen meedenken en meepraten over de toekomst van hun eigen woon- en leefgebied, weten wat er staat te gebeuren. Want zij zijn niet alleen de belanghebbenden, maar vaak ook de echte deskundigen." Dus? "Duidelijk keuzen maken. En die keuzen duidelijk maken. Dat kunnen de mensen in Overijssel van mij verwachten."

Op dinsdag 28 mei 2002 wordt mr. G.J. Jansen officieel beëdigd door H.M. de Koningin en op maandag 3 juni aanstaande volgt zijn installatie in een bijzondere vergadering van Provinciale Staten van Overijssel. De nieuwe Commissaris van de Koningin heeft een drukke tijd voor de boeg, want hij wil nog voor de Kerst zijn oor te luisteren leggen in alle 26 Overijsselse gemeenten, om te weten te komen wat er speelt bij u in de buurt.

Mr. G.J. (Geert) Jansen was voorzitter van het regionaal openbaar lichaam Knooppunt Arnhem -Nijmegen (het KAN); een soort mini-provincie van 21 gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Daarvoor was hij docent staatsrecht en bestuursrecht in Leiden en topambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bron: team Communicatie; Bonnie vd Meer, telefoon 038 - 425 23 18


© 30-05-2002 Provincie Overijssel