Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 30 mei 2002

Stijging faillissementen in horecabranche te wijten aan gebrek ondernemerskennis
Koninklijk Horeca Nederland wil herinvoering eis diploma Algemene Ondernemers Vaardigheden

WOERDEN - 30 mei 2002 - Het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de horecabranche stijgt, doordat veel startende ondernemers niet beschikken over de benodigde kennis om een bedrijf te beginnen. Koninklijk Horeca Nederland wil daarom herinvoering van de eis dat een `starter' een diploma Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV), bij voorkeur Horeca Ondernemersvaardigheden (HOV), moet hebben als zij een horecabedrijf wil beginnen. Deze eis is vervallen sinds de versoepeling van de Vestigingswet in 2001. "Waar we toen voor hebben gewaarschuwd, is uitgekomen", aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Neder-land. "We kunnen het tij keren en de kwaliteit van startende horecaondernemers met sprongen verhogen als zij een AOV-diploma moeten hebben. `Zwakke broeders' zonder dit diploma zullen het dan nalaten om een horecabedrijf te beginnen."

Emotioneel handelen

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aantal bedrijven dat in 2001 op de fles ging, met 15,5% is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in de horecabranche is een stijgende trend zichtbaar. Volgens het bureau Graydon uit Amsterdam is deze stijging voornamelijk te verklaren door het wegvallen van vestigingseisen. Graydon heeft berekend dat 19% van de startende ondernemers niet deskundig is en niet over de nodige ervaring beschikt. Ze beschikken niet over een vak- of AOV-diploma. Directeur Jeu Claes: "Met zo'n diploma hebben `starters' in ieder geval goede kennis om een doordacht ondernemersplan te maken. Marktkennis, inzicht in financiële haalbaarheid en personele organisatie zijn onmisbare ingrediënten voor een gezond bedrijf. Nu de vestigingseisen zijn versoepeld, neemt de kans toe dat `starters' door emotioneel handelen een eigen horecabedrijf beginnen. Dat is zeer aantrekkelijk, maar ook zeer gevaarlijk. Een beginnende ondernemer steekt zich zonder het door te hebben voor enkele tonnen euro's in de schulden. En door een slechte voorbereiding kunnen de druiven een zeer lange tijd een zuur zijn voor hem."

Onderwijs

Startende ondernemers kunnen het succes van hun eigen bedrijf erg vergroten door veel tijd te steken in het opdoen van kennis. Jeu Claes: "Door het lezen van vakliteratuur of het lidmaatschap van een brancheorganisatie als Koninklijk Horeca Nederland kunnen startende ondernemers zeer veel nuttige informatie krijgen. Daarnaast raad ik `starters' met klem aan om cursussen te volgen. Met name de Horeca Starters Dagen, die Koninklijk Horeca Nederland in samenwerking met de Kamers van Koophandel heeft opgezet, geven veel nuttige informatie over het starten van een eigen horecaonderneming."

Drank- en Horecawet

Wie een horecaonderneming wil starten, heeft hiervoor nog steeds een vergunning nodig. Deze vergunning voor bijvoorbeeld een café of restaurant is niet gebaseerd op de Vestigingswet, maar op de Drank- en Horecawet. De aanvraag voor deze vergunning moet rechtstreeks bij de gemeente worden ingediend. De Drank- en Horecawet stelt als eis dat een leidinggevende een Diploma Sociale Hygiëne heeft behaald.

Noot voor de redactie -