ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF


Persbericht

Den Haag, 30 mei 2002

Steeds meer infrastructuurprojecten vertraagd

Steeds meer infrastructuurprojecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) lopen vertraging op. De vertraging heeft betrekking op zowel de planstudiefase (de procedures) als de realisatiefase. Dat blijkt uit een zojuist afgeronde analyse van de afgelopen zes jaar door het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) in opdracht van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Het blad Bouwnieuws komt aanstaande zaterdag met dit nieuws.

Hoewel in de afgelopen twee jaar meer middelen beschikbaar zijn gesteld voor de realisatie van infrastructuurprojecten, is nog steeds sprake van een aanzienlijk tekort. Voor het uitvoeren van projecten waarover nu procedures lopen, is in de periode 2003-2006 zo'n veertig procent te weinig gereserveerd. Anders gezegd: er is 70% meer geld nodig dan nu beschikbaar is!
De onderzoeksconclusies komen beschikbaar in de week dat de fracties van CDA, VVD en LPF hebben aangegeven de mobiliteitsproblemen in de komende kabinetsperiode voortvarend te willen aanpakken. Eerder deze week zond het AVBB een notitie naar de fracties en de informateur waarin wordt gepleit om de bereikbaarheid van gebieden te verbeteren via 'gebiedsgerichte bereikbaarheidsplannen' en 'nieuwe doorstroomconcepten'. Ook werden suggesties aangereikt voor betere samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid, bijvoorbeeld op het punt van financiering.

Het EIB constateert in de periode 1996-2002 186 vertragingen in projecten. Hier staan 87 versnellingen tegenover. Vertragingen komen relatief veel voor bij regionaal openbaar vervoer en het onderliggend wegennet, bij kleinere projecten en bij projecten in het westen van het land. Gelet op het forse aantal vertraagde projecten heeft het AVBB opdracht gegeven tot een onderzoek naar de oorzaak en achtergronden daarvan. Daarbij zullen uiteraard ook de versnelde projecten worden betrokken. De resultaten moeten direct na de zomer beschikbaar zijn. De studie beoogt aanknopingspunten te geven voor het terugdringen van vertragingen.

Noten voor de redactie:
De gehele analyse van het MIT over de periode 1996-2002 is vanaf 7 juni a.s. beschikbaar op www.avbb.nl

Voor nadere informatie:

- over de infrastructurele werken: VIANED/GWWO, H. Dragt,
06-53172260

- over het EIB-rapport: drs. P.J.M. Groot, 020-6429342
- over dit persbericht: AVBB, P. Wouters, 070-3286213
30 mei 02 14:17