Gemeente Rijswijk

Geen vervoer van gevaarlijke stoffen, tenzij calamiteit elders op spoor
Rijswijk legt procedure vervoer gevaarlijke stoffen door spoortunnel schriftelijk vast

Rijswijk, 29 mei 2002

De afspraak tussen Rijswijk en Nederlandse Spoorwegen uit 1993 over het vervoer van gevaarlijke stoffen door de spoortunnel van Rijswijk wordt in een procedure vastgelegd.
De procedure wordt opgesteld in overleg met de diverse (voormalige) bedrijfsonderdelen van het opgesplitste NS-bedrijf, te weten: Railned, Rail Infra Beheer, Railverkeersleiding en NS Stations. Het is de bedoeling deze procedure voor 1 september vast te stellen op basis van de resultaten van een risico-analyse voor de Rijswijkse spoortunnel. Deze maand is gestart met het opstellen van de risico-analyse. Deze wordt uitgevoerd door Railned Spoorveiligheid in samenwerking met de Brandweer van Rijswijk. De risico-analyse zal onder meer antwoord moeten geven op de vraag welke structurele aanpassingen aan de tunnel nodig zijn om vervoer van gevaarlijke stoffen zonodig te kunnen laten plaatsvinden.

Calamiteiten

Tot september zal een interim procedure gaan gelden. Deze interim procedure is op schrift gesteld en deze week ondertekend door de betrokken partijen.
In deze interim procedure (zie bijlage) is afgesproken dat er geen planmatig vervoer van gevaarlijke stoffen door Rijswijk zal plaatsvinden. Uitsluitend in geval van incidenten/calamiteiten elders op het spoor is vervoer van gevaarlijke stoffen door Rijswijk mogelijk. De brandweer wordt van te voren geïnformeerd over de komst van een trein met gevaarlijke stoffen. Tevens wordt de wagenlijst gefaxt, waaruit kan worden opgemaakt om welke gevaarlijke stoffen het gaat. Vervoer van gevaarlijke stoffen door de tunnel geschiedt met geringe snelheid. Afgesproken is dat een maximale snelheid van 60 km per uur zal gelden.
De burgemeester van Rijswijk, mw. G.W. van der Wel-Markerink is blij met de gemaakte afspraken: "de inspanning van Rijswijk voor meer duidelijkheid over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor werpt nu z'n vruchten af. Een schriftelijk vastgelegd protocol ondertekend door alle betrokken partijen is een resultaat dat de veiligheid op en rond de spoortunnel ten goede komt".



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.