Vereniging FME-CWM

Bedrijfsleven aan informateur: EZ spil in export



Gezamenlijk Persbericht VNO-NCW, MKB Nederland, FME-CWM, NCH en Fenedex:

Het Ministerie van Economische Zaken moet de spil worden in het Nederlandse exportbeleid. De overheid dient zich sterker te maken voor de belangen van het bedrijfsleven in het buitenland. Daarbij moet meer maatwerk worden geleverd en beter worden ingespeeld op de vraag van het bedrijfsleven. Bezuinigen op exportsubsidies is onverstandig. Alleen zo kan Nederland zijn positie als exportnatie handhaven, zo schrijven vijf ondernemingsorganisaties vandaag in een gezamenlijke brief aan kabinetsinformateur Donner.

De in Nederland geproduceerde uitvoer verliest sinds het midden van de jaren negentig aanzienlijk terrein. In deze brief worden aanbevelingen gedaan voor verbetering van het export- en investeringsbevorderende beleid. De exportprestaties zijn in de eerste plaats een prestatie van het Nederlandse bedrijfsleven zelf. De aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats voor internationaal opererende ondernemingen is echter mede afhankelijk van de rol die de overheid voorwaardenscheppend wil spelen. Ondernemers verwachten hier een actieve, ondernemende opstelling van de overheid. Zeker waar markten niet of moeilijk toegankelijk zijn of concurrenten wel door hun eigen overheid worden ondersteund, moet het bedrijfsleven kunnen rekenen op een actieve opstelling van de Nederlandse overheid. Zeker in dergelijke gevallen is goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven van groot belang voor de kansen van het Nederlandse bedrijfsleven.

De ondernemingsorganisaties vinden dat het gewicht van Nederlandse economische belangen in het buitenlandbeleid moet worden versterkt. Een sterkere positie voor het ministerie van Economische Zaken is daarvoor van belang. Programma's voor het bedrijfsleven moeten worden aangestuurd door het ministerie dat primair verantwoordelijk is voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven, en niet door de minister van Financiën of van Ontwikkelingssamenwerking.

Het bedrijfsleven vindt dat het beschikbare instrumentarium effectiever moet worden ingezet. Internationalisering, verschillen tussen industrie sectoren en verschuivingen in het Nederlandse exportpakket betekenen dat meer maatwerk in ondersteuning nodig is. Die moet meer rekening houden met het type markt en type exporteur. Bovendien moet de uitvoering worden verbeterd. Hier is ruimte voor verzakelijking en professionalisering.

Samenvatting van de notitie "Aanbevelingen voor het exportbeleid"

De volledige tekst van de brief aan de informateur en overige informatie kunt u vinden op:

www.vno-ncw.nl. Ook kunt u contact opnemen met de volgende contactpersonen:


- VNO-NCW: dhr. W. Russchen 070 - 3490170


- MKB Nederland: mevr. G. Hoogland 015 - 2191406

- FME-CWM: dhr. P. van Roon 079 - 3531274


- NCH: dhr. G.C. Vaandrager 070 - 3441511


- Fenedex: dhr. F. Hauwert 070 - 3305620