ABVAKABO FNV

Van Huygevoort: Poldermodel heeft zijn waarde

Opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, investeren in de publieke sector en een herkenbare vakbeweging, daar pleitte Guus van Huygevoort voor in zijn eerste toespraak als bondsvoorzitter van ABVAKABO FNV. Hiermee kwam een eind aan het vierjaarlijks congres van de bond.

Van Huygevoort wil dat het werk van de vakbeweging en in het bijzonder van ABVAKABO FNV meer zichtbaar wordt binnen het poldermodel. Daarmee verwijst hij dit overlegmodel niet naar de prullenbak. Integendeel zelfs. Hij erkent dat het poldermodel de economische groei van de afgelopen jaren mogelijk heeft gemaakt. Maar dit is wel ten koste gegaan van de herkenbaarheid van de vakbonden. 'We moeten duidelijk maken met welke standpunten we het overleg in gaan, hoe de onderhandelingen verlopen en hoe we tot uitkomsten komen. Bij de CAO-onderhandelingen lukt dat wel, waarom kan dat dan niet bij de SER en de STAR.'

ABVAKABO FNV is voorstander van een kwalitatief goede collectieve sector. Volgens van Huygevoort is privatisering niet de manier om dit te bereiken. Het heeft alleen maar tot chaos en minder klantgerichtheid geleid. 'Mijn standpunt is dat je maatschappelijke belangrijke zaken niet uit handen van de overheid moeten geven. Lukraak privatiseren moet afgelopen zijn. Dat neemt niet weg dat de overheid het lef moet hebben om haar eigen functioneren kritisch onder de loep te nemen,' constateerde Van Huygevoort.

In zijn toespraak gaf de nieuwe voorman ook zijn visie op de WAO, de 36-urige normwerkweek en de pensioenvoorziening.

De rode draad in de toespraak was het opkomen voor de sociaal zwakkeren in onze samenleving. 'Een stijging van het sociaal minimum, door een extra verhoging boven op de koppeling, is nodig om nu eindelijk echt iets te doen aan de armoede waar veel Nederlanders mee te maken hebben.' Van Huygevoort is zelfs bereid tot loonmatiging mits de overheid zorgt voor een rechtvaardiger sociaal minimum en investeringen in publieke diensten.

De voorzitter erkent dat de bond moet investeren in meer draagvlak onder de jongeren, vrouwen en migranten. 'Meer diversiteit en vernieuwing. We moeten daarvoor open staan, maar wel met respect voor het huidige kader en de kennis en deskundigheid waarmee deze groep zich inzet voor de bond. We hebben iedereen nodig,' zo eindigde hij zijn toespraak.

ABVAKABO FNV heeft ruim 360.000 leden en behartigt de belangen van werknemers bij de overheid, zorg en welzijn, nuts, TPG, KPN, WSW, WIW en instellingen voor werk en inkomen.

Meer informatie:
De volledige tekst van deze toespraak is te lezen op www.bondscongres.net
Natascha van 't Hooft, woordvoerder, tel. 06 2043 2353

30 mei 02 14:53