EnergieNed

Aanbeveling aan kabinetsinformateur Donner: Voer Europa-toets in voor alle nieuwe Nederlandse wet- en regelgeving

Alle nieuwe Nederlandse wet- en regelgeving zou voortaan moeten worden getoetst op Europese aspecten en internationale dimensies. Deze Europa-toets moet niet alleen uitwijzen of de regelgeving aansluit bij de Europese wetgeving en beleidslijnen, maar ook leiden tot meer gelijke uitgangsposities van bedrijven in de diverse landen én passen bij de situatie in de direct omliggende landen. Daarbij dienen ook de effecten onderzocht te worden op het Nederlandse ondernemingsklimaat en de concurrentiepositie van de verschillende branches. EnergieNed Federatie van Energiebedrijven in Nederland doet deze aanbeveling aan kabinetsinformateur Donner met het oog op de vorming van een nieuw Kabinet.

In lijn met Europese afspraken wordt de energiemarkt in Nederland geliberaliseerd. De grote industrie en het midden- en kleinbedrijf hebben inmiddels keuzevrijheid van energieleverancier. De markt voor groene energie is volledig geliberaliseerd vooruitlopend op de vrijmaking van de volledige energiemarkt voor alle consumenten. Liberalisering van de energiemarkt leidt ook tot concurrentie op het internationale vlak omdat ook andere EU-landen (geleidelijk) hun energiemarkt openstellen voor nieuwe toetreders, zoals de Nederlandse energiemarkt ook open staat voor buitenlandse energiebedrijven. Dat maakt het noodzakelijk dat de regelgeving in Nederland in de pas loopt met wat in andere landen van de Europese Unie gangbaar is. Een Europa-toets zou daaraan kunnen bijdragen, niet alleen voor de energiebranche maar ook voor alle internationaal opererende branches die met vergelijkbare problemen kampen.

Nederlandse energiebedrijven nu in het nadeel

De ongelijke regelgeving in landen van de EU werkt nu in het nadeel van de energiebedrijven in Nederland. Het gaat daarbij om regelgeving op het terrein van milieu, fiscale maatregelen, mededinging, toegang tot transportsystemen en deelmarkten en scheiding van functies van energiebedrijven. Daardoor kunnen zij moeilijk concurreren met buitenlandse energiebedrijven, hetgeen bijvoorbeeld op dit moment ten koste gaat van instandhouding en uitbreiding van de noodzakelijke productiecapaciteit. Dat kan de voorzieningszekerheid van de energievoorziening op termijn ondergraven. Daarom dient in Nederland bijvoorbeeld voor alle brandstoffen eenzelfde investeringsklimaat te gaan gelden als in de andere Europese landen, zonder concurrentieverstoring en met een gelijke waardering van milieu. Dit is de basisvoorwaarde om de voorzieningszekerheid op langere termijn veilig te kunnen stellen. Nederland wordt op termijn anders te zeer afhankelijk van import.

Allereerst streven naar één energiemarkt met omringende landen

EnergieNed acht het wenselijk en noodzakelijk dat het kabinet streeft naar harmonisatie van de regelgeving in Nederland met de regelgeving in de ons omringende landen opdat er zo spoedig mogelijk één transparante markt voor zowel gas als elektriciteit ontstaat zonder handelsbeperkingen of -belemmeringen. Het is noodzakelijk dat het kabinet in EU-verband bewerkstelligt dat met spoed bestaande transportcongesties, te beginnen in de direct omliggende landen, opgeheven worden.

Privatiseringsdiscussie uitstellen tot na volledige liberalisering

In de brief aan de Kabinetsinformateur dringt EnergieNed er ook op aan het wetsvoorstel Privatisering energiebedrijven dat het nu demissionaire Kabinet bij de Tweede Kamer heeft ingediend, in te trekken. EnergieNed stelt dat vanwege politieke tegenstellingen dit wetsvoorstel zo rigide is geformuleerd dat privatisering van met name de netbedrijven de facto onmogelijk is. Omdat de discussie over privatisering vanwege politieke tegenstellingen zo zwaar is belast, dringt EnergieNed er op aan dit onderwerp pas opnieuw te agenderen als de energiemarkt volledig is geliberaliseerd en goed werkt. Op basis van de huidige wetgeving moet de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn voltooid.

Dat laat overigens onverlet dat de huidige wet binnen bepaalde grenzen privatisering mogelijk maakt. Energiebedrijven die een verzoek doen bij de minister van Economische Zaken om te privatiseren en aan de geldende voorwaarden voldoen moeten op instemming kunnen rekenen, aldus EnergieNed.

Voor meer informatie over dit persbericht kan contact worden opgenomen met de heer S. Marbus, telefoon 026 - 356 36 57.

Bijlage: Brief van EnergieNed aan de Kabinetsinformateur


---

---