NDL

NDL presenteert oplossing voor fileproblematiek

VRIJ BAAN VOOR PERSONEN EN GOEDEREN
Den Haag, 30 mei 2002

NDL biedt het nieuwe kabinet een kansrijke oplossing in de strijd tegen de files. Deze oplossing is het door NDL ontwikkelde concept Distriroad. CDA, LPF en VVD hebben aangegeven in de komende kabinetsperiode meer te willen investeren in infrastructuur en betere benutting van wegen. Distriroad toont aan op welke manier het toekomstige kabinet dit streven snel en op eenvoudige wijze kan realiseren.

De druk op het Nederlandse wegennet neemt in de komende jaren naar verwachting explosief toe. Alleen door te investeren in nieuwe infrastructuur en tegelijkertijd op een andere, slimme manier om te gaan met bestaande infrastructuur kan dit probeem worden verholpen. Distriroad streeft naar een betere benutting van de bestaande capaciteit op de Nederlandse wegen. Het concept gaat uit van een beperkt aantal knooppunten die door gereserveerde rijbanen (doelgroepstroken) met elkaar zijn verbonden. Transporteurs hebben toegang tot dit netwerk door capaciteit te reserveren, zoals dat ook in de luchtvaartsector gebeurt. Zowel bussen als vrachtwagens rijden vervolgens met een vaste snelheid en op vaste afstand van elkaar over de vrije banen. Hierdoor wordt de doorstroomsnelheid en capaciteit van de weg vergroot.

Uiteindelijk wil Distriroad vracht- en personenvervoer op deze rijbanen combineren. Hierdoor wordt de ruimte in de voertuigen optimaal benut, het wegennet ontlast en gaan vertrekfrequenties omhoog. Distriroad is een relatief eenvoudig toe te passen concept waarmee op korte termijn resultaten kunnen worden behaald. NDL zet zich in om producenten, winkelketens, transportondernemers, openbaar vervoer en overheid tot samenwerking op dit terrein te overtuigen.

Als het komende kabinet mobiliteit, bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving in de toekomst minimaal wil continueren, ondanks economische groei, moet een verschuiving plaatsvinden van rechtstreeks goederenvervoer naar vormen van semi-openbaar goederenvervoer. Sterker nog: ook combinaties tussen personen- en goederenvervoer moeten worden overwogen. Distriroad is hiervan een voorbeeld.

NDL, de vereniging van en voor de logistieke, multimodale sector, presenteert Distriroad voor het eerst tijdens de Nationale Distributiedag op 13 juni a.s.
Noot voor de redactie,