Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 30-05-2002 Groen licht voor VerkeersTeam Flevoland Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1953

Groen licht voor VerkeersTeam Flevoland

Het Regionaal College heeft woensdag ingestemd met de instelling van een verkeershandhavingsteam van Politie Flevoland. Met deze handhavingsinspanning wil Politie Flevoland een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in de provincie.

Het team, dat gaat opereren onder de naam VerkeersTeam Flevoland, bestaat uit elf verkeerscontroleurs en tien executieve politiemensen. Het team gaat op een vijftal speerpunten uitgebreid en structureel de naleving controleren. Deze speerpunten zijn uit wetenschappelijk onderzoek naar voren gekomen als de overtredingen, waardoor de meeste ernstige verkeersongevallen worden veroorzaakt of waardoor de ernst van het letsel sterk nadelig wordt beïnvloed. De speerpunten zijn: het gebruik van autogordels en helmen; het rijden onder invloed van alcohol, medicijnen en drugs; het negeren van het rode verkeerslicht en het overschrijden van door de wegbeheerder ingestelde maximumsnelheid.

Voor de controles hanteert het VerkeersTeam verschillende methodes. Vaste controles, mobiele controles, vliegende brigades en motorrijders, flitspalen, de radarauto, de lasergun en de video-surveillance-auto; en blaasapparatuur. Een mobiel ademtestapparaat voor directe afwerking nabij de controleplaatsen staat nog op het verlanglijstje.

Black spots
De controleplaatsen liggen zoveel mogelijk bij de plekken met de meeste ernstige verkeersongevallen. Op basis van ongevalsanalyse is een aantal kruisingen en wegvakken aangewezen. Daarnaast neemt het VerkeersTeam elke dag een ander deel van de provincie onder handen, waarbij de indeling van de basiseenheden van de politie wordt gevolgd. In zon gebied worden dan alle middelen en technieken ingezet met de ene keer het accent op de gordeldraagplicht en de andere keer op alcohol of de bromfietsers.
Elke gemeente kan bij het VerkeersTeam verkeersonveilige situaties inbrengen, die in deze wijze van controleren worden meegenomen. Ook grootschalige evenementen met veel verkeersaanbod, zoals Lowlands, de Meerpaaldagen, het Bierfestival of sportkampioenschappen, worden in de planning opgenomen.

Structureel
De kracht van het VerkeersTeam Flevoland ligt in het feit, dat zij geheel is losgekoppeld van de andere politiediensten, maar daar wel nauw mee samenwerkt. Daardoor is een structurele planning mogelijk, die ook altijd kan worden uitgevoerd. Dus geen aanrijdingen, burenruzies of grote rechercheonderzoeken, die de planning doorkruisen. Als het team zegt dat ze ergens komt, dan komt ze ook. De financiering van het VerkeersTeam Flevoland komt niet uit de middelen van het korps zelf, maar uit de middelen van het Bureau verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM). Binnenkort zullen de korpsbeheerder, de korpschef en het BVOM (de heer Spee) een convenant ondertekenen.

Communicatie
Doelstelling van het VerkeersTeam is gekoppeld aan de provinciale verkeersveiligheidsdoelstelling: in 2010 in ieder geval minder dan 19 doden en 214 gewonden in het verkeer op de Flevolandse wegen. Om de handhavingsinspanning te versterken en de weggebruiker te waarschuwen voor de verkeerscontroles, zal het team ook duidelijk laten zien, wat zij doet. De controles vinden plaats in alle openheid. Sommige controles worden vooraf aangekondigd en achteraf meldt het team de resultaten van de controles. Deze communicatie is te vinden op de internetsite van Politie Flevoland (www.politie.nl/Flevoland) en op teletekst van de regionale tv-zender van TV Flevoland, pagina 580.

De slogan van VerkeersTeam Flevoland:

Veilig verkeer? Gewoon doen!