ST. TOERISME RECREATIE NED.

Meer aandacht voor milieu-initiatieven van recreatiesector

PERSBERICHT

Leidschendam, 30 mei 2002

Themagids milieuvriendelijk toerisme
Meer aandacht voor milieu-initiatieven van recreatiesector

Kamperen of overnachten in een hotel? Op de fiets of met de auto? Het milieu speelt een steeds belangrijke rol bij het toerisme, maar wat weet de consument eigenlijk over milieuzorg? Met de nieuwe gids Milieuvriendelijk Toerisme, uw bezoek maakt het verschil willen initiatiefnemers ANWB, Stichting de Milieubarometer en Toerisme Recreatie Nederland (TRN) meer bekendheid geven aan milieu-initiatieven in de recreatiesector. Immers 2002 is het Jaar van het Ecotoerisme. In de uitgave staan zo'n 200 accommodaties in Nederland met een kwaliteitskeurmerk, de Milieubarometer. Daarnaast zijn er diverse milieubewuste arrangementen geselecteerd.

Thema-magazine
In Milieuvriendelijk Toerisme, uw bezoek maakt het verschil komen ondernemers aan het woord die zich verantwoordelijk voelen voor de toekomst en investeren in het milieu en de natuur. Deze bedrijven zijn te herkennen aan de gouden, zilveren of bronzen Milieubarometer. Zo hebben 16 hotels in Drenthe dit keurmerk waarbij Van der Valk in Assen douchekoppen installeerde waardoor zij het eerste jaar maar liefst 6 miljoen liter water bespaarde. Center Parcs heeft natuur en milieu als leidraad in haar vakantiegids. Zij stelde bijvoorbeeld een bosbeheersplan op waarbij jaarlijks zo'n 200.000 nieuwe bomen zijn geplant. Vakantiepark Herperduin in Herpen bouwde op een duurzame manier 13 Eco-bungalows, daarnaast is het beton gerecycled en op de daken staan zonne-collectoren.
Ook individuele campings, groepsaccommodaties en bungalowparken worden vermeld. Om de consument enthousiast te maken hebben 25 samenwerkende campings in Zeeland een 'Groen uitgeruste' vakantie samengesteld. Ook kan de consument in juni en september 2002 en oktober 2002 t/m maart 2003 23 milieuvriendelijke arrangementen beleven op verschillende plaatsen in Nederland. Denk daarbij aan fiets-, wandel, Lekker eten-, kortings- en cadeau-arrangementen.

Verkrijgbaarheid
De themagids is te verkrijgen bij de Milieubarometerbedrijven (zie ook www.milieubarometer.com) en is opvraagbaar via de email info@milieubarometer.com. De gids wordt bijgesloten in het juninummer van de Kampeer & Caravan Kampioen.