Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

30-05-2002
Bekendmaking verordeningen onderwijs

Bekendmaking verordeningen onderwijs
Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 25 april 2002 de twee volgende wijzigingsbesluiten heeft vastgesteld:

- algemeen primair onderwijs wijzigingsverordening "Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Edam-Volendam".
- voortgezet onderwijs wijzigingsverordening "Verordening voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Edam-Volendam".

De verordening is aangepast aan een aantal recente ontwikkelingen. De spoedprocedure die in de oude verordening was opgenomen, verleende de bevoegdheid aan het college van burgemeester en wethouders om in spoedgevallen een beslissing te nemen. De Raad van State heeft in een beroepszaak bepaald dat dit juridisch gezien niet juist is. Deze bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en wethouders worden overgedragen, zoals in de meeste gemeente heeft plaatsgevonden.

In de lokale "oude" versie van de verordening, moet het college van burgemeester en wethouders binnen een termijn van acht weken een beslissing nemen over de goedkeuring van bouwplannen en begrotingen van schoolbesturen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert in een nieuwe modelverordening om deze termijn naar drie weken terug te brengen. Het college dat ook na aanpassingen van de verordening bevoegd blijft om bouwplannen en dergelijke te beoordelen, vergadert één keer per week. De stukken voor de vergadering moeten een week tevoren worden ingeleverd. Voor het formuleren van een voorstel aan het college, het inwinnen van technische- en financiële adviezen blijven er dan nog maar twee weken over. Drie weken is daarom een irreële beslissingstermijn. De raad heeft dit ingezien en gekozen voor handhaving van de termijn van acht weken.

Hoewel het op zichzelf geen wijzigingen van de verordening zijn, was het noodzakelijk om de financiële normen, die in bijlage IV van de verordening nog in guldens zijn aangeduid, om te rekenen in euro's. Die normen dienden bovendien bijgesteld te worden van het prijspeil van 2001 naar het peil van 2002. Voor de omrekening naar euro's is de officiële koers van 2.20371 aangehouden en voor de bijstelling is uitgegaan van de volgende door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aanbevolen factoren: voor nieuwbouw en uitbreiding 1,1243 en voor onderhoud, eerste inrichting en klokuren gymnastiek 1,0500.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de twee raadsbesluiten referendabel zijn, omdat het algemeen verbindende voorschriften zijn met beleidsvrijheid en externe werking. Op grond van artikel 144 van de Tijdelijke referendumwet kunt u gedurende zes dagen na de datum van dagtekening van dit blad tegen het bovenstaande besluit van het college van burgemeester en wethouders omtrent de referendabiliteit een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA in Den Haag.

Binnen drie weken na bekendmaking dat een besluit referendabel is, kan iedere kiesgerechtigde (= iedereen die kiesgerechtigd is voor gemeenteraadsverkiezingen) een verzoek tot het houden van een gemeentelijk referendum indienen. Indiening geschiedt in persoon ter secretarie van de gemeente waar de verzoeker als kiesgerechtigde is geregistreerd, of op een andere door het college van burgemeester en wethouders aangewezen plaats. De verzoeker ondertekent het formulier ten overstaan van de daartoe door de burgemeester aangewezen ambtenaar of andere persoon en geeft daarbij blijk van zijn identiteit. De door de burgemeester daartoe aangewezen ambtenaar of andere persoon tekent in aanwezigheid van de kiesgerechtigde op het formulier de datum aan waarop het verzoek is ingediend. Een ingediend verzoek kan niet worden ingetrokken en een verzoeker kan niet meer dan één verzoek over hetzelfde besluit indienen. Voor de daarna te volgen vervolgprocedure verwijzen wij u naar de afdeling Burgerzaken (de heer R. Rekoert, tel. 0229-398321).

De bovengenoemde raadsbesluiten treden in werking op 1 juli aanstaande. De wijzigingen liggen vanaf woensdag 29 mei aanstaande voor een ieder ter inzage bij de sectie Beleid van de afdeling Inwonerszaken in het stadskantoor, W. v.d. Knoopdreef 1 in Volendam. Tegen betaling van de leges zijn afschriften van de besluiten verkrijgbaar.

Edam-Volendam, 27 mei 2002

Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam,
De secretaris, De burgemeester,