Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

Geen gezondheidsrisico besmette pluimveeproducten uitDuitsland

Donderdag 30 mei 2002, nummer 66

Maandag 27 mei jl. berichtte de Duitse overheid de Nederlandse Keuringsdienst van Waren dat in Duitsland het onkruidbestrijdingsmiddel nitrofeen was aangetroffen in voedergraan en daarmee geproduceerd pluimveevoer. Dit is uitsluitend aan Duitse biologische pluimveehouderijen en reguliere veehouderijen geleverd. Het besmette graan is alleen in Duitsland afgeleverd voor veevoer. Vlees en eieren van besmette kippen en kalkoenen kunnen ook in Nederland zijn geïmporteerd. Volgens het RIVM is er, bij kortdurende consumptie van een portie vlees of ei, geen gezondheidsrisico. Minister Borst van VWS heeft de Tweede Kamer hierover vandaag geïnformeerd.

Inmiddels is de Nederlandse overheid met het bedrijfsleven overeengekomen om producten uit Duitsland, waarin mogelijk nitrofeen zit, uit voorzorg te traceren. Op grond van deze inventarisatie wordt duidelijk of er verdachte producten naar Nederland zijn vervoerd. Is dat het geval, dan worden die uit de handel gehaald en teruggestuurd, danwel nader onderzocht op besmetting.

Een partij eieren is inmiddels naar Duitsland teruggestuurd. Een andere partij eieren was in Nederland reeds verwerkt in eiproducten. Deze producten zijn niet van de markt gehaald omdat ten gevolge van verdunning bij de verwerking geen sprake is van gezondheidsrisico.

-0-0-0-



Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport