Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

30 mei 2002 FM 2002-00724

Onderwerp

Toezeggingen i.v.m. vermeende prijsverhogingen a.g.v. euro-invoering

Mede naar aanleiding van een serie artikelen in de Telegraaf, heeft uw Kamer op 24 april j.l. in het debat over de Voorjaarsnota mijn aandacht gevraagd voor signalen dat de introductie van de chartale euro zou hebben geleid tot verdachte stijgingen van prijzen in een aantal sectoren. Middels deze brief wil ik u informeren over de stand van zaken ten aanzien van een tweetal toezeggingen dat ik in genoemd debat aan uw Kamer heb gedaan.

In de eerste plaats heb ik toegezegd de Consumentenbond te zullen aanmoedigen om bijzondere of verdachte prijsverhogingen met naam en toenaam op zijn website te vermelden. Bijgevoegd treft u mijn briefwisseling over dit onderwerp met de Consumentenbond aan.

In reactie op mijn oproep het onderzoek naar eurogerelateerde prijsstijgingen voort te zetten en het daaraan gekoppelde beleid van "naming and shaming" (middels publicatie op de website) weer op te pakken, geeft de Consumentenbond aan geen heil te verwachten van heropening van het Euromeldpunt. Dit werd begin april gesloten wegens het sterk teruglopen van het aantal (nieuwe) concrete meldingen. Publicatie van individuele gevallen op de website kan overigens alleen op basis van een harde onderbouwing plaatsvinden zonder juridische risico's voor de Consumentenbond. Het verkrijgen van deze onderbouwing blijft lastig; in bijna alle gevallen geven aangeschreven bedrijven aan dat de prijsstijgingen geen verband houden met de introductie van de euro.

Op basis van de Europrijzenmonitor, een gedegen en langlopend onderzoek naar de prijsontwikkeling in een brede range van sectoren, kan de Consumentenbond wel overgaan tot het benoemen van verdachte sectoren. In juli van dit jaar zal de Consumentenbond de resultaten publiceren van de laatste in een reeks metingen sinds december 2000.

In de tweede plaats heb ik toegezegd te zullen nagaan of het mogelijk is een lijst te publiceren met daarop de parkeertarieven van gemeenten vóór en ná de invoering van de euro. Inmiddels is een onderzoek gestart om de betreffende cijfers bij de gemeenten te verzamelen. Het streven is dit onderzoek begin juni af te ronden, zodat ik de resultaten vóór of tijdens het geplande Algemeen Overleg op 12 juni a.s. aan uw Kamer kan presenteren.

De Minister van Financiën,