Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 3 juni 2002

DRENTSE HIGHTECH SAMENWERKING BRENGT TOEKOMST DICHTERBIJ

ASTRON te Dwingeloo en BySky te Ruinen gaan samenwerken in de ontwikkeling van een platte antenne voor satelliet ontvangst. De kleine antenne is heel eenvoudig te installeren en esthetisch zeer verantwoord en kan dus zonder gemeentelijke vergunning worden geplaatst. Door deze digitale techniek kan iedere consument zowel digitale TV en radio ontvangst als breedband internet eenvoudig in huis halen. In het eerste kwartaal van 2003 worden naar verwachting de eerste proeven gedaan. De prognose is dat eind 2003 de eerste producten te koop zijn.

Bij ASTRON in Dwingeloo is de afgelopen jaren veel "know-how" opgedaan bij de ontwikkeling van slimme antennes voor een nieuwe generatie radiotelescopen; SKA (Square Kilometer Array) en LOFAR (Low Frequency Array). Hierdoor is bij ASTRON een enorm kennispotentieel aanwezig op het terrein van moderne antenneconcepten. Al in een vroeg stadium is onderkend dat ook de telecommunicatie binnen het toepassingsgebied van deze antennetechnologie valt. Het past dan ook binnen het beleid van ASTRON om, naast de astronomische toepassing, de ontwikkeling van applicaties van deze antennetechnologie verder uit te bouwen. Bij deze technologie, de "phased array technologie", wordt een groot aantal, heel kleine, antennes electronisch gecombineerd. Eén van de grote voordelen is, dat een dergelijke antenne zichzelf kan richten. Dat levert voor de gebruikers een groter bedieningsgemak op, maar dezelfde antenne kan ook snel en eenvoudig op andere bronnen worden gericht. Het is zelfs mogelijk om bewegende bronnen te volgen, zonder de antenne zelf te bewegen.

Door de samenwerking van ASTRON (hightech research) en BySky (satelliet marketing) ontstaat een zeer krachtige onderneming in Noord Nederland. Marktonderzoek wijst uit dat deze hightech toepassing een grote toekomst heeft: Europees, maar zeker ook wereldwijd.

BySky

BySky is ontstaan uit het in 1979 opgerichte Systeemhuis/Internet provider De Kooi, gevestigd in Ruinen en biedt internet diensten via de satelliet voor zowel de zakelijke markt als die voor consumenten. BySky werkt nauw samen met wereldwijde partijen zoals ASTRA te Luxemburg. BySky is een sterk groeiende satelliet internet provider die onder het motto: "Fast Internet Anywhere" consumenten en bedrijven een alternatieve breedband oplossing biedt, ongeacht de lokatie.

ASTRON

De inspanningen van de 120 medewerkers van ASTRON maken sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In het Technisch Laboratorium wordt ernaar gestreefd om door technisch innovatief onderzoek voortdurend nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. ASTRON exploiteert daarnaast eigen waarneemfaciliteiten van wereldklasse zoals de Radio Telescoop in Westerbork.


---