CBS

Omzet industrie nauwelijks veranderd
De Nederlandse industrie heeft in april van dit jaar 1 procent meer omgezet dan in april 2001. Sinds augustus vorig jaar is het voor het eerst dat de omzet hoger is dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder, zo meldt het CBS. Wel telt april dit jaar een werkdag meer dan in 2001. Daar staat tegenover dat de afzetprijzen zijn gedaald. De binnenlandse omzet is in april 2002 met 1 procent gedaald, terwijl de buitenlandse omzet juist 3 procent hoger is dan in april vorig jaar. Vorige week meldde het CBS dat de producenten een licht aantrekkende bedrijvigheid verwachten voor de periode mei tot en met juli.

Invloed extra werkdag en lagere afzetprijzen
Twee factoren hebben op de omzet van april 2002 een belangrijk effect gehad. Zo telt april dit jaar een werkdag meer dan in 2001. De positieve invloed hiervan raamt het CBS op 5 procent. Daarentegen hebben de gedaalde afzetprijzen een negatief effect. In april 2002 zijn producten van de industrie gemiddeld 2,2 procent goedkoper dan in april vorig jaar.

Wisselend beeld binnen de industrie
De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in april 2002 de grootste omzetstijging geboekt. Ook de aardolie- en chemische industrie en de textiel-, kleding- en lederindustrie hebben iets meer omgezet. Naast omzetstijgingen heeft het CBS ook omzetdalingen waargenomen. De grootste omzetdaling komt op het conto van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie. Ook de hout- en bouwmaterialenindustrie en de papier- en grafische industrie hebben minder omgezet dan in april 2001.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. In 2002 telt april één werkdag meer dan in 2001. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. H.M.P. van der Bosch, tel. (045) 570 63 33.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-108
3 juni 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken