Leefbaar Nederland

e-LN 3 juni

Beste leden,

Sinds de verkiezingen heeft u niet veel meer van ons gehoord. We zijn druk bezig met de omschakeling van 'aspirant nieuwkomer' naar 'echte nieuwkomer' in de Tweede Kamer. Zo'n omschakeling heeft méér om het lijf dan u op het eerste gezicht zou denken: de taak van het campagneteam zit erop: het is grotendeels ontbonden, het laatste contract loopt 15 juni af. Het waren stuk voor stuk keiharde werkers, die een enorme betrokkenheid van LN hebben laten zien, en ik wil ze ook hier toch nog een keer in het zonnetje zetten: chapeau!

Ons hoofdkwartier in Hilversum is op een paar dozen na leeg: de huur loopt binnenkort af. Het pand is gewoon te groot voor de kleine partij die we nu (nog) zijn, dus we zijn rustig op zoek naar een nieuwe stek.

Zoals u weet hebben de oprichters op 15 mei hun bestuursfunctie neergelegd. Dat was geen verrassing: ze hebben van meet af aan gezegd dat voor hen de lat bij 10 kamerzetels lag. Jan, Willem en Broos waren echter wel (op Hylke na) het voltallige DB. U kunt zich dus wel voorstellen dat het resterende bestuur even naar een nieuwe werkverhouding moest zoeken. Jan, Willem en Broos (en ook Ton en Henk, al waren ze geen bestuurslid): bedankt voor de geweldige inzet die jullie hebben getoond, we zullen het niet vergeten!

Dit weekend heeft u, als lid van Leefbaar Nederland, als het goed is de eerste congresstukken ontvangen. (Mocht dit niet het geval zijn, neemt u dan even contact op met Haitske van de Linde: haitske@leefbaar.nl.) U weet dus al dat de kandidaatstelling geopend is en dat we op 25 juni het bestuur weer zullen completeren.

Genoeg over de partij nu. Er zal nog een heleboel veranderen, maar er moet voor de volgende e-LN iets overblijven. Wilt u actief meehelpen om LN de toekomst in te brengen? In veel districten is er een tekort aan actieve leden. Met name de ledenwerving (en die blijft noodzakelijk!) komt hierdoor menskracht tekort. Als u wilt meedenken of meehelpen, neemt u dan contact op met uw districtcoördinator (die vindt u via www.leefbaar.nl en dan kijken bij 'districten').

Congres 25 Juni

U heeft hiervoor de eerste lichting stukken inmiddels ontvangen. We verzoeken u ten overvloede nog een keer om uw toegangsbewijs én een geldige legitimatie mee te brengen.

De fractie.

De fractie is geïnstalleerd.

Ze zijn bereikbaar via de post:

Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. van Fractie Leefbaar Nederland postbus 20018 2500 EA Den Haag En via de telefoon:

070-318-5588

Fax en e-mail zijn helaas nog niet bekend. Gebruikt u voor de e-mail zolang a.u.b. de bestaande mailadressen van de partij zoals info@leefbaar.nl. De voor de fractie bedoelde berichten worden dan doorgegeven, zeker als u er "fractie" bijzet.

Er zijn twee kamerleden en 3 medewerkers op het fractiekantoor.

De kamerleden zijn natuurlijk bekend. Dit zijn Fred Teeven en Dick Jense.

Zij hebben de commissies als volgt verdeeld:

Fred doet Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Antillen), Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, Defensie, Justitie, Europese Zaken, Landbouw en Visserij (met steun van Gosse) en Financiën.

Dick doet: Bestuurlijke herindelingen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken, VROM, Onderwijs en Wetenschappen, Verkeer en Waterstaat, VWS en Integratie en Grote Stedenbeleid.

De fractiemedewerkers zijn: Manon van Heems - Voorlichting & Beleidsmedewerker Henriette Sluysmans-Salet - Ambtelijk Secretaris & Beleidsmedewerker Haitske van de Linde - Persoonlijk medewerker & Hoofd Fractiesecretariaat

Wij wensen Dick, Fred, Manon, Henriette en Haitske een goede en vruchtbare periode toe. Uit de fractie:

Verkiezing van de kamervoorzitter

Dinsdag is de kamervoorzitter gekozen. Er waren drie kandiaten: de heer Janssen van Raay (LPF), mevrouw Jorritsma-Lebbink (VVD) en de heer Weisglas (VVD). In totaal werden er 146 stemmen uitgebracht. Waarnemend voorzitter mevrouw Van der Hoeven (CDA) kreeg 1 stem, de heer Janssen van Raay kreeg 24 stemmen, mevrouw Jorritsma 41 stemmen en de heer Weisglas werd benoemd tot kamervoorzitter met 80 stemmen.

JSF

Binnenkort gaat de Kamer beslissen over de JSF. Het standpunt van Leefbaar Nederland is hier altijd erg duidelijk in geweest: we vinden dat je dat niet moet doen. Met zo'n investering had Fokker overeind kunnen blijven! De vliegtuigindustrie in Nederland is marginaal en nu zouden we opeens miljoenen moeten investeren. En dat terwijl we niet eens zeker weten of de Nederlandse industrie wel zal profiteren van de ontwikkeling van dit vliegtuig. Er zijn vele beleidsterreinen waar je dit geld veel beter in kunt zetten. Te meer daar de geluiden vanuit de formatie erop wijzen dat er flink bezuinigd zal moeten gaan worden. Dan is zo'n investering al helemaal onwenselijk.

Zeer belangrijk in deze kwestie zal de rol van de LPF zijn. Volgen zij de lijn van hun oprichter Pim Fortuyn, die ook een tegenstander was van het investeren in dit project, of gaat fractievoorzitter Herben, die toch jarenlang bij Defensie gewerkt heeft, een andere koers uitzetten? Ook de PvdA kan hier een belangrijke duit in het zakje doen. De PvdA-fractie is verdeeld over eventuele deelname. Als de PvdA niet tegen het voorstel stemt zouden CDA en VVD hun zin wel eens kunnen krijgen. Het wordt in ieder geval een spannende stemming.